Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Ciasto czekoladowe z jabłkami „Salceson”

Chociaż nazwa może nie brzmieć zbyt zachęcająco, warto zainteresować się tym prostym przepisem na pyszne ciasto z jabłkami! Ciasto robi się szybko, jest smaczne, a w dodatku idealnie pasuje do dzisiejszego dnia, bo 16 grudnia to dzień pokrywania wszystkiego czekoladą!

Przepis na ciasto Salceson

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej + łyżka mąki do jabłek
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 4 jabłka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka margaryny + do posmarowania formy
  • 40 g kakao
  • 20 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel aromaty cytrynowego
  • bułka tarta
  • szczypta soli

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i szczyptę soli. Ubijamy na puszystą masę.

Osobno mieszamy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i 20 g kakao.

Do wciąż miksowanych jajek dodajemy naprzemiennie mąkę z olejem, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie mieszamy jabłka w misce z łyżką mąki. Tak przygotowane jabłka dodajemy do ciasta, mieszając łyżką.

Formę do pieczenia smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na godzinę.

Po upieczeniu ciasta wyciągamy je z formy i odkładamy, aby ostygło.

W międzyczasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, kakao, jedną łyżkę margaryny i śmietankę. Całością polewamy ostudzone ciasto.