Już jutro tłusty czwartek! Najwyższy więc czas poznać tajniki smażenia pączków idealnych. 🙂 Zebrałam w dzisiejszym poście mnóstwo pomocnych rad, które zasłyszałam, przetestowałam i potwierdziłam skuteczność. Chcesz wiedzieć jak zrobić doskonałe ciasto do pączków, a następnie usmażyć je na złocisty kolor? Zapraszam do lektury!
Zasady jak przygotować ciasto do pączków?
- Do przygotowania pączków dobrze wybrać mąkę z dużą ilością glutenu. Dzięki temu ciasto będzie delikatne, dobrze wyrośnięte i puchate.
- Mąka musi być sucha, a niektórzy zalecają także, aby była podgrzana.
- Składniki do pączków powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka i mleko koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki.
- Do ciasta warto dodać nieco octu lub spirytusu, aby pączki nie wchłaniały zbyt wiele tłuszczu i nie przypalały się. Sprawdzi się również sok z cytryny.
- Nie dawaj zbyt dużej ilości cukru do ciasta. Im więcej cukru, tym pączek bardziej będzie się przypalał.
- Rozrabiając ciasto na stolnicy nie dodawaj zbyt wiele mąki. Ciasto zrobi się zbyt twarde, a w dodatku osypująca się z pączków mąka spali się natychmiast w oleju.
- Ciasto dobrze odkładać do wyrośnięcia do miski posmarowanej olejem.
- Jeśli tylko masz czas, dobrze, żeby pączki wyrastały dwukrotnie, najpierw w misce, a potem na blaszce w formie kulek.
Zasady jak smażyć pączki?
- Idealną temperaturą do smażenia pączków jest 180 st. C. Jeżeli nie masz możliwości sprawdzenia temperatury tłuszczu, zamiast tego możesz wrzucić do oleju kawałek ciasta, jeśli wypłynie na powierzchnię i zarumieni się oznacza to, że tłuszcz jest gotowy do smażenia.
- Aby pączek nabrał ładniejszych kształtów, kulki warto wrzucić do oleju spłaszczoną stroną do góry.
- Wrzucaj pączki na olej w odstępie czasowym, dużo pączków wrzuconych w jednej chwili znacznie obniży temperaturę tłuszczu.
- Podczas smażenia do garnka możesz wrzucić co jakiś czas kawałek ziemniaka, który wyrówna temperaturę i zniweluje ryzyko przypalenia pączków.
- Podczas smażenia pączki muszą mieć między sobą zachowaną przestrzeń, aby swobodnie pływać w oleju. Nie wrzucaj ich zbyt wiele naraz.
- Wyciągając pączki z garnka przekładaj je na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Nadziewaj pączki po usmażeniu, unikniesz wypłynięcia dżemu podczas smażenia.