Jabłka możemy kupić w sklepie przez cały rok i przez większość tego czasu możemy znaleźć w sklepach owoce polskie. Najlepsze jednak są w sezonie zbiorów czyli z końcem lata i przez całą jesień. Kompot z jabłek to tradycyjny napój w odwiedzinach u babci, ale to również dobre i zdrowe uzupełnienie diety!
Na co jest dobry kompot z jabłek?
- Kompot jabłkowy jest bardzo zdrowy, szczególnie jeśli nie zawiera zbyt dużej ilości cukru. Nadmiar cukru mógłby zresztą zatracić pyszny smak jabłek.
- Kompot z jabłek wspiera regularną pracę jelit i zapobiega zaparcia.
- Niesłodzony kompot z cukru sprawdzi się również dla cukrzyków!
- Jabłkowy kompot to również dobre rozwiązanie na biegunkę. Nawadnia organizm i uzupełnia o niezbędne minerały. Jabłka mają również działanie bakteriobójcze.
Przepis na kompot z jabłek
Składniki:
- jabłka
- woda
- cukier
Ile cukru na litr wody do kompotu z jabłek? Proporcje dowolne, ale ja preferuje na litr wody około 0,8 kg jabłek i 70 g cukru.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na cząstki i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na dużym ogniu do wrzenia, w międzyczasie mieszając.
Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier. Możemy dodać również cynamon, imbir i inne ulubione przyprawy.
Kompot gotujemy do zmięknięcia jabłek — około 20 minut.
Napój smakuje doskonale na ciepło, ale również schłodzony w lodówce!