Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Czekoladowa tarta karmelowa

Tarta to jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych deserów! Mówią, że trudno je przygotować, ale nic bardziej mylnego! Wystarczy forma do tarty z wyjmowanym dnem i nic nie może się nie udać! Przy pomocy tej formy wyjmiemy tartę lekko, bez ukruszenia ciasta.

Przepis na czekoladową tartę z masą kajmakową

Składniki:

  • 230 g mąki
  • 150 g masła
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy, dodajemy masło pokrojone drobno i zagniatamy. Następnie dodajemy żółtko, a następnie powoli wodę.

Powstałe ciasto ugniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy i dokładnie układamy w formie do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy i doklejamy go tam gdzie zabrakło.

Tak powstały spód tarty pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175 st.C.

W tym czasie masę karmelową mieszamy z odrobiną soli i wylewamy na upieczone ciasto po ostygnięciu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy ze śmietanką i wylewamy na wierzch tarty. Z wierzchu można oprószyć tartę!

Tartę odstawiamy do ostygnięcia i schładzamy w lodówce. Smacznego!