Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw i warto wprowadzić go do swojej diety. W jaki sposób przygotować surowy szpinak aby smakował naprawdę dobrze? Zróbmy dziś razem pyszny koktajl owocowy ze szpinakiem!
Zalety jedzenia szpinaku
- Zawiera przeciwutleniacze, dzięki którym działa przeciwnowotworowo i chroni przed miażdżycą
- Posiada magnez, który niweluje stres i pomaga uzyskać równowagę psychiczną.
- Jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego, zaleca się go więc dzieciom oraz kobietą w ciąży.
- W jego skład wchodzą witaminy z gruby B, obniżające zły cholesterol.
- Zawiera również witaminy A i E opóźniające procesy starzenia się organizmu.
- Dodatkowo szpinak chroni przed chorobami układu krążenia.
- Posiada bardzo małą ilość kalorii, a zarazem przedłuża uczucie sytości po posiłku.
Uwaga! Szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową! Szpinak zawiera bowiem kwas szczawianowy, który wypłukuje wapń z organizmu.
Przepis na koktajl ze szpinakiem
Składniki:
- 100 g szpinaku
- 1 banan
- 1 gruszka
- 1 pomarańcza
- 1 kiwi
- 0,5 limonki
Ze szpinaku odcinamy ogonki i zgrubienia. Liście dokładnie płukamy pod bieżącą wodą.
Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy i limonki.
Banana, gruszkę i kiwi obieramy.
Wszystkie składniki razem wrzucamy do dużej miski lub garnka i miksujemy blenderem ręcznym.
Jeżeli koktajl jest dla Ciebie zbyt gęsty możesz dolać wody.
Smacznego!