Mamy sezon na dynię i warto z niego w pełni korzystać! Z dyni możemy zrobić pyszne desery, przekąski i obiady, ale także napoje! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis na dyniową kawę.
Przepis na dyniową kawę
Składniki:
- Podwójne espresso
- 100 ml mleka
- 50 g pieczonej dyni hokkaido
- 1 łyżka syropu klonowego
- mini pianki
- kurkuma
- cynamon
- imbir
- kardamon
Dynię kroimy na cząstki, pozbawiamy gniazd nasiennych i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 st.C. Wrzucamy dynię do blendera.
Przygotowujemy kawę i wlewamy do blendera. dodajemy gorące mleko, syrop klonowy i po szczypcie każdej przyprawy.
Miksujemy do gładkiej konsystencji. Przelewamy kawę do filiżanki lub szklanki i posypujemy na wierzchu piankami.
Smacznego!