Szukasz pomysłu na szybkie i proste przekąski, do podania gościom na sylwestrze? Poniżej znajdziesz trzy przepisy na smaczne dania, łatwe do przygotowania, szybkie i nie wymagają talerzyków, wystarczy złapać w rękę i zjeść „na raz”.
Ciastka francuskie na słono
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 5 parówek
- 1 jajko
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- mak
Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blacie. Brzeg ciasta smarujemy koncentratem i kładziemy parówki. Zawijamy kawałek, aby ciasto przylepiło się do ciasta i odcinamy cały rulonik. Z całego ciasta robimy podobne rulony, które następnie kroimy na szerokość około 2 cm i układamy na blaszce. Ciastka smarujemy u góry jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu ciasta.
Nachosy z guacamole
Składniki:
- nachosy
- 3 awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- 0,5 cebuli
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- kolendra
- sól i pieprz
Do miseczki wrzucamy miąższ z awokado (bez skórki i pestki) i rozgniatamy widelcem. Dodajemy dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie wlewamy oliwę oraz sok z cytryny i limonki. na koniec wrzucamy posiekaną kolendrę, pomidorki i cebulę. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i w razie potrzeby dodajemy dodatkową łyżkę oliwy.
Warzywa z hummusem
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek tahini
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soku cytryny
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Ciecierzycę odsączamy (zalewę zostawiamy) blendujemy na gładką masę i dodajemy tahini, olej, sok z cytryny, kmin, czosnek oraz sól i pieprz. Wciąż dokładnie mieszając powoli dodajemy zalewę do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji.
Hummus podajemy z pokrojoną w paski papryką, ogórkiem, marchewką i kalarepą.