To pizza, którą ludzie albo kochają, albo nienawidzą! Pizza z ananasem to wbrew nazwie nie jest przepis wymyślony na Hawajach. Pizza hawajska po raz pierwszy powstała w 1962 roku w Kanadzie i została stworzona w jednej z pizzerii w ramach eksperymentu. Bardzo szybko pizza ta obiegła cały świat zdobywając mnóstwo zwolenników, jak i przeciwników. Dziś mamy Światowy Dzień Pizzy i z tej okazji proponujemy spróbować czegoś nowego!
Przepis na pizzę hawajską
Składniki:
- Spód do pizzy (przepis tutaj)
- 200 g sera żółtego
- 150 g ananasa z puszki
- 100 g szynki
- 100 g pomidorów krojonych w puszce
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 listki bazylii
- oregano
Pomidory w puszce wrzucamy na małą patelnią, dodajemy oliwę, cukier, sól i drobno posiekane listki świeżej bazylii. Przesmażamy przez chwilę dokładnie mieszając i ściągamy z kuchenki. Kiedy sos lekko ostygnie rozprowadzamy go po spodzie do pizzy.
Ananasa kroimy na niezbyt duże kawałeczki. Ser żółty ścieramy na tarce.
Szynkę targamy palcami na mniejsze kawałki i rozkładamy po pizzy. Następnie rozsypujemy ananasa, a na sam koniec całość posypujemy serem żółtym i doprawiamy oregano.
Gotową pizzę rozkładamy na blaszce lub specjalnym kamieniu do pizzy i pieczemy około 12 minut.