Dobre blachy do pieczenia ciast
Blachy do ciasta to niezbędny dodatek w kuchni, gdzie królują zapachy ciast czy pizzy. W zależności od kształtu i faktury dają nam inne możliwości. Mimo tego, że występują w różnych kształtach i rozmiarach, są produktem uniwersalnym. Uniwersalne formy do pieczenia nadają się do różnych wypieków, zaczynając od ciast, pizzy, a kończąc na daniach wytrawnych typu pasztety, czy inne pieczone mięsa. Przy wyborze blachy, warto kierować się jej specyficznymi cechami, materiałem, z jakiego są zrobione, kształtem czy rozmiarem. W sklepie oferujemy także blachy do ciasta na specjalne okazje — wielkanocne blachy w kształcie królika i świąteczne blachy w kształcie gwiazd.
Blachy do pieczenia nieprzywierające
Blacha z powłoką „non-stick” w całości gwarantuje nieprzywieranie ciast i innych wyrobów. Jest profesjonalna – doskonała do potraw i ciast, pod które nie chcemy kłaść papieru do pieczenia. Jednak przy użytkowaniu takiej blachy, warto pamiętać o środkach ostrożności, które ochronią powłokę blachy. Nie należy stosować na formie nieprzywierającej ostrych i stalowych akcesoriów. Blachy w zależności od przeznaczenia występują w różnych kształtach. Blacha do ciasta to każda prostokątna forma do pieczenia, która świetnie sprawdzi się w pieczeniu placka, sernika czy szarlotki. Asortyment blach przewiduje nawet blachy do pieczenia pizzy. Blacha do pizzy charakteryzuje się okrągłą formą oraz powłoką nieprzywierającą. Nie należy także zapomnieć o formach do tortu — blacha do pieczenia okrągła, będzie wówczas jedynym dobrym wyborem. Blach do ciasta nigdy zbyt wiele, zawsze znajdą w kuchni swoje przeznaczenie!
Blacha do pieczenia z odpinanymi bokami
W naszej ofercie mamy naprawdę dużo, różnych rodzajów blach do pieczenia. Szczególnie polecamy bardzo wygodne blachy do pieczenia z odpinanymi bokami i wyjmowanym dnem. Dodatkowym produktem, jaki znajdą Państwo w tej kategorii są blachy do pieczenia z rusztem. Brytfanna z rusztem to świetna alternatywa dla patelni oraz dla uniwersalnej blachy do piekarnika. Pozwala na pieczenie z jednoczesnym pozbywaniem się nadmiernego tłuszczu z potraw mięsnych. Jest to świetny produkt uzupełniający asortyment Waszej kuchni. W naszej ofercie znajdują się również blachy do pieczenia emaliowane oraz stalowe, wszystko po to, aby każdy znalazł coś dla siebie. Blacha do pieczenia emaliowana to bardzo zdrowy wybór, szklista emalia nie wchodzi w reakcję z żywnością oraz nie wydziela sztucznych substancji. Oba rodzaje formy do ciasta są także łatwe do umycia.
Jaka blacha do pieczenia jest najlepsza?
Blacha ocynkowana to najbardziej popularny rodzaj blachy – srebrna z pokarbowanym dnem. Fakturowane dno zapobiega przywieraniu ciasta do dna blachy. W zależności od przeznaczenia występują w innym kształcie. Wśród blach do pieczenia możemy znaleźć tradycyjną keksówkę, blachy prostokątne i kwadratowe. Blachy do pieczenia piernika czy pasztetu występują w różnych rozmiarach. Keksówka czy blacha do pieczenia chleba to mała, prostokątna forma, która nadaje naszym wypiekom odpowiedni kształt i wielkość. W małej formie chleb pięknie wyrośnie, a pasztet, po rozkrojeniu, będzie w idealnym rozmiarze na kanapkę. Jak każda blacha, przed pieczeniem wymagają natłuszczenia.
Forma do pieczenia ciasta – jaką wybrać?
Istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę wybierając idealną blachę do pieczenia. M.in. jest to rodzaj ciasta, preferowany kształt oraz wielkość porcji. Warto mieć w kuchni kilka różnych form, aby sprostać różnorodnym potrzebom kulinarnej kreatywności. Prostokątne lub kwadratowe formy są doskonałe do pieczenia brownie, szarlotki czy mazurka, podczas gdy okrągłe tortownice są idealne do wypieków, takich jak np. wykwintne serniki czy torty warstwowe. Dodatkowo, formy w nietypowych kształtach, takie jak serca czy gwiazdy, nadają się doskonale do przygotowywania specjalnych wypieków na okazje szczególne.