Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jajka faszerowane na Wielkanoc – 3 pomysły

Wielkanoc to czas, w którym stoły uginają się od różnorodnych potraw, a jednym z najpopularniejszych dań są jajka faszerowane. Ta tradycyjna przekąska nie tylko cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją prostotę i smakowitość, ale także stanowi kreatywne pole do eksperymentowania z różnymi dodatkami. W tym artykule przyjrzymy się trzem oryginalnym pomysłom na jajka faszerowane, które skutecznie wzbogacą  Twoje świąteczne menu!

Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem

Jajka faszerowane na Wielkanoc to już prawdziwa klasyka. Co najważniejsze, można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z takich pomysłów na pyszną wariację są jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem. Ta kombinacja smakowa łączy delikatność jajek, intensywność szynki i świeżość szczypiorku. Co więcej, taki farsz jest bardzo prosty do wykonania. 

Składniki:

4 jajka

100 g szynki

1 łyżka majonezu

1/2 łyżeczki musztardy

1 łyżka szczypiorku

opcjonalnie 1 rzodkiewka

Wystarczy połączyć majonez, musztardę drobno posiekaną szynkę z kawałkami zielonego szczypiorku i ewentualnie rzodkiewki. Następnie dodajemy do mieszanki ugotowane, rozdrobnione żółtka jajek. Farszem wypełniamy połówki białek i dekorujemy np. szczypiorkiem lub bazylią.

Z łososiem i awokado – jajka na Święta Wielkanocne

Propozycja dla fanów nieco mniej tradycyjnych połączeń, jajka z awokado i łososiem będą niezwykle trafioną propozycją. Na pewno doceni je każdy smakosz!

Składniki:

6 jajek

150 g łososia wędzonego w plastrach

1 sztuka awokado

2 cebule dymki ze szczypiorkiem

1 łyżka majonezu 

1 łyżeczka soku z limonki

Koper świeży do dekoracji

Z awokado wyjmij pestkę, a miąższ przełóż do zgniecionych, ugotowanych żółtek, skrapiając całość sokiem z limonki. Następnie dodajesz do mikstury posiekaną dymkę i majonez. Dopraw do smaku solą, pieprzem i utrzyj widelcem na gładką pastę. W następnej kolejności gotowym farszem wypełnij połówki białek, a na wierzchu ułóż paseczki pokrojonego wędzonego łososia. Udekoruj koperkiem i np. cząstkami limonki.

Wiosenne jajka faszerowane

Propozycja pełna warzyw, lekka i orzeźwiająca – na pewno posmakuje każdemu. 

Składniki:

4 jajka

6 rzodkiewek

1 ogórek gruntowy

łyżka majonezu 

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sól i pieprz do smaku

Ugotowane żółtka połącz z majonezem i pokrojonymi drobno warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj farsz i nadziej nimi połówki białek, a następnie posyp szczypiorkiem dla dekoracji.

Sprawdź też: Ile przed świętami zasiać rzeżuchę?