Nawet najlepsza kiełbasa nie uratuje grilla, jeśli nie postawimy na stole odpowiedniej sałatki. Sałatka do grillowanego mięsa powinna być raczej lekka i orzeźwiająca. Dobrze uzupełnić ciężkostrawne mięso czymś lekkim i zdrowym. Dziś przygotowałam kilka prostych przepisów na idealne sałatki na grilla.
Sałatka z młodymi ziemniaczkami
Składniki:
- 250 g młodych ziemniaków
- 100 g ogórków gruntowych
- 6 rzodkiewek
- 30 g szczawiu
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- koperek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy i możemy obrać, ale może wystarczyć dokładne mycie i oskrobanie skórki. Jeżeli ziemniaczki są duże, pokrój je na mniejsze. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Wszystkie warzywa myjemy, ogórki kroimy w plastry, a rzodkiewkę w półplasterki. Szczaw kroimy na mniejsze kawałki. Koperek i szczypiorek siekamy drobno.
Tak przygotowane składniki wkładamy do miski. Dodajemy ostudzone ziemniaki. Oliwę, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz dokładnie mieszamy i polewamy całą sałatkę.
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem
Składniki
- 0,5 kg arbuza
- 10 rzodkiewek
- 100 g sera feta
- 4 łyżki słonecznika
- 5 listków mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Arbuza kroimy w kostkę na tyle drobną, aby pozbyć się pestek. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Fetę kroimy w drobną kostkę. Listki mięty siekamy drobno.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Podawać schłodzone!
Sałatka z mozarellą
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 150 g mozzarella mini
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 0,5 papryki czerwonej
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- koperek
- sól i pieprz
Warzywa dokładnie myjemy. Sałatkę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidorki rozkrajamy na połówki. Paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski. Koperek siekamy drobno.
Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do miski, dodajemy mozzarellę.
Słonecznik prażymy na patelni i po ostudzeniu dodajemy do miski.
Oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz mieszamy w osobnym pojemniczku i polewamy całą sałatkę.
Sałatka z granatem
Składniki:
- 1 granat
- 1 mix sałat
- 6 rzodkiewek
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 100 g orzechów włoskich
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka cytryny
- kolendra
- koperek
- pieprz i sól
Orzechy drobno siekamy i mieszamy z oliwą oraz cytryną. Dodajemy wodę, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki.
Warzywa myjemy. Pomidory kroimy w dużą kostkę, a ogórka i rzodkiewkę w plastry. Kolendrę i koperek kroimy drobno. Z granata wyłuskujemy wszystkie pestki.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, całość polewamy przygotowaną na początku miksturą i mieszamy.
Sałatka z ogórkami konserwowymi
Składniki:
- 5 ogórków konserwowych
- 3 pomidory
- 1 czerwona lub żółta papryka
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- pietruszka
- szczypiorek
- sól i pieprz
Warzywa myjemy. Paprykę i pomidory kroimy w dużą kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka.
Wszystkie składniki mieszamy i gotowe!
Polecane miski na sałatki do grilla ze sklepu naczynia.olkusz.pl
Miseczki Belis 0,8 l i 2,5 l
Miseczki Emajlo Olkusz 0,6 l, 1,5 l i 2,5 l