Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

5 najlepszych sałatek na grilla

Nawet najlepsza kiełbasa nie uratuje grilla, jeśli nie postawimy na stole odpowiedniej sałatki. Sałatka do grillowanego mięsa powinna być raczej lekka i orzeźwiająca. Dobrze uzupełnić ciężkostrawne mięso czymś  lekkim i zdrowym. Dziś przygotowałam kilka prostych przepisów na idealne sałatki na grilla.

Sałatka z młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • 250 g młodych ziemniaków
  • 100 g ogórków gruntowych
  • 6 rzodkiewek
  • 30 g szczawiu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie myjemy i możemy obrać, ale może wystarczyć dokładne mycie i oskrobanie skórki. Jeżeli ziemniaczki są duże, pokrój je na mniejsze. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

Wszystkie warzywa myjemy, ogórki kroimy w plastry, a rzodkiewkę w półplasterki. Szczaw kroimy na mniejsze kawałki. Koperek i szczypiorek siekamy drobno.

Tak przygotowane składniki wkładamy do miski. Dodajemy ostudzone ziemniaki. Oliwę, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz dokładnie mieszamy i polewamy całą sałatkę.

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem

Składniki

  • 0,5 kg arbuza
  • 10 rzodkiewek
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki słonecznika
  • 5 listków mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Arbuza kroimy w kostkę na tyle drobną, aby pozbyć się pestek. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Fetę kroimy w drobną kostkę. Listki mięty siekamy drobno.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Podawać schłodzone!

Sałatka z mozarellą

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 150 g mozzarella mini
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • koperek
  • sól i pieprz

Warzywa dokładnie myjemy. Sałatkę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidorki rozkrajamy na połówki. Paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski. Koperek siekamy drobno.

Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do miski, dodajemy mozzarellę.

Słonecznik prażymy na patelni i po ostudzeniu dodajemy do miski.

Oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz mieszamy w osobnym pojemniczku i polewamy całą sałatkę.

Sałatka z granatem

Składniki:

  • 1 granat
  • 1 mix sałat
  • 6 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cytryny
  • kolendra
  • koperek
  • pieprz i sól

Orzechy drobno siekamy i mieszamy z oliwą oraz cytryną. Dodajemy wodę, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki.

Warzywa myjemy. Pomidory kroimy w dużą kostkę, a ogórka i  rzodkiewkę w plastry. Kolendrę i koperek kroimy drobno. Z granata wyłuskujemy wszystkie pestki.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, całość polewamy przygotowaną na początku miksturą i mieszamy.

Sałatka z ogórkami konserwowymi

Składniki:

  • 5 ogórków konserwowych
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Warzywa myjemy. Paprykę i pomidory kroimy w dużą kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka.

Wszystkie składniki mieszamy i gotowe!

 

Polecane miski na sałatki do grilla ze sklepu naczynia.olkusz.pl

Miseczki Belis 0,8 l i 2,5 l

 

Miseczki Emajlo Olkusz 0,6 l, 1,5 l i 2,5 l