Jeśli pieczesz już torty to doskonale wiesz, ile przyjemności daje poczęstowanie gości samodzielnie przygotowanym tortem. Pięknym gestem jest również upieczenie tortu dla solenizanta. chyba każdy lubi dostawać prezenty, w których przygotowanie włożono trochę pracy i serca. Tort jest najlepszym tego przykładem. Martwisz się, że goście nie będą mieli ochoty na zrobionego przez Ciebie tortu? Bez obaw, nic nie jest tak obowiązkowe jak kawałek pysznego ciasta w trakcie świętowania urodzin lub innych przyjęć okolicznościowych. Nawet kobiety na odwiecznej diecie częstują się kawałkiem, bo nie wypada odmówić. Dlatego, jeśli ktoś z was wpadł na pomysł, aby przygotować tort, do dzieła! Najwyższa pora spróbować swoich sił w nowym obliczu gotowania!
5 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO SAMEMU PIEC TORTA:
1. Możesz przygotować swoje ulubione składniki i modyfikować ich ilość wedle uznania.
2. Ustalasz ilość pięter. Dlaczego nie zaszaleć i zrobić więcej warstw niż w torcie tradycyjnym?
3. Możesz przygotować tort według najnowszych trendów. Ostatnio modne są na przykład torty „naked” bez warstwy masy śmietanowej i dekoracji wokół. Tort taki ma widoczne warstwy biszkoptu oraz śmietany pomiędzy i udekorowany jest tylko u góry owocami lub kwiatami.
4. Ty decydujesz jaki rodzaj masy przygotujesz i jak bardzo będzie kaloryczna.
5. Możesz ograniczyć ilość dodanego cukru, jeśli przeraża cię słodycz tortów prosto z cukierni.
JAKA ŚREDNICA TORTOWNICY I ILE PORCJI Z KAŻDEJ?
Tortownice i blachy do pieczenia są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach. Do małych uroczystości najczęściej wybieramy tortownice okrągłe o średnicy 16 cm, 18 cm, 21 cm, 24 cm, 27 cm oraz 30 cm. Z każdej z nich uzyskamy inną ilość kawałków tortu. Przygotowaliśmy dla was tabelkę, z której dowiecie się jaki rozmiar tortownicy wybrać do przygotowania ciasta dla 12 osób, a ile dla 20 osób. Często używane są też tortownice prostokątne. Zazwyczaj wybieramy ten kształt tortownicy lub blachy, jeśli przygotowujemy tort dla większej ilości osób. Rozmiary tortownic prostokątnych są różne, a najbardziej popularny to 34 cm x 24 cm x 7 cm. Każde z tortownic posiadają wyjmowane dno, które ułatwia wyjmowanie ciast do dalszej obróbki lub dekoracji.
ŚREDNICA TORTOWNICY |
ILOŚĆ PORCJI |
16 CM |
6-10 |
21 CM |
10-15 |
24 CM |
15-20 |
27 CM |
20-30 |
30 CM |
30-40 |
JAKĄ TORTOWNICE WYBRAĆ DO KLASYCZNEGO TORTA?
Blachy i tortownice do pieczenia są wykonane z różnych materiałów. Możemy wybierać pomiędzy tortownicami z blachy oraz torownicami silikonowymi. To pieczenia tortu zdecydowanie polecamy tortownicę klasyczną z wyjmowanym dnem. Polska marka SNB oferuje tradycyjne blachy i formy do pieczenia z blachy fakturowanej. Spośród tradycyjnych tortownic macie do wyboru srebrne tortownice, czyli tortownice wykonane z blachy ocynkowanej. Blacha taka ma fakturowane, wyjmowane dno. Czarne tortownice wykonane są z blachy z warstwą ochronną „non stick”. Warstwa ta bardziej chroni przed przywieraniem ciast. Każda tortownica wymaga natłuszczenia lub użycia papieru do pieczenia.
Nie wiem jak was, ale mnie kusi przygotowanie pierwszego tortu i zakładam, że będzie to tort naked. Jak się uda to dam znać z jakiego przepisu korzystałam!
Betina