Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Akcesoria do grillowania

Mamy już maj, a to zdecydowanie oznacza początek sezonu grillowania! Grillowane kiełbaski, szaszłyki, steki… Aż ślinka cieknie! Ale nie ma grillowania bez kilku podstawowych potrzebnych akcesoriów, które umożliwią i ułatwią naszą pracę. Poniżej podrzucam wam parę rzeczy, w które warto zaopatrzyć się, zanim zaprosimy rodzinkę lub znajomych na grilla!

Miski emaliowane

Naczynia emaliowane to najbezpieczniejszy materiał, w jakim możemy zamarynować mięso! Miski emaliowane nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji, dzięki temu mięsko może długie godziny marynować się w takiej miseczce i nic mu się nie stanie.

Deski do krojenia

Mięso trzeba po porcjować, kiełbasę ponacinać… A na czym to wszystko zrobić jak nie na desce do krojenia? Możemy wybrać standardową deskę drewnianą, która jest trwała, elegancka i ma właściwości bakteriobójcze, lub deskę plastikową charakteryzującą się odpornością na chłonięcie smaków i zapachów potraw, są łatwe do umycia i mają szeroki wybór różnych kolorów! Deski do krojenia to prawdziwy must have każdego grillowania!

Zestaw noży

Zestaw noży to niezbędne wyposażenie każdej kuchni, ale i niezastąpione akcesoria do grillowania. Porcjowanie mięsa, nacinanie kiełbasy, krojenie warzyw na szaszłyki, bez noży nic tutaj nie zdziałamy,  a i posiadając jeden nóż, będzie nam bardzo ciężko. Warto zaopatrzyć się w całe zestawy noży, w których znajdują się zarówno noże do mięsa, jak i jarzyniaki. Dodatkowo takie komplety można kupić w bloku, który ma atrakcyjny wygląd i dodatkowo doskonale chroni nasze noże przed stępieniem.

Dmuchawa do rozpalania grilla

Dmuchawa do rozpalania grilla nie jest może tak niezbędnym elementem grillowania, jak inne wymienione przeze mnie akcesoria, ale mimo to  może się bardzo przydać. Jest to na pewno bezpieczniejszy sposób na wywołanie ognia, niż dmuchanie w żarzące się węgle ustami. Ten mały sprytny gadżet bez problemu rozpali ogień na grillu, a zimą przyda się także do rozpalania w kominku.

Szczypce do grilla

Metalowe lub drewniane szczypce do grilla niewątpliwie przydadzą się, kiedy przyjdzie już nakładać potrawy na ruszt, przewracać je i przekładać na talerz. Takie przekładanie kiełbasek czy szaszłyków jest znacznie łatwiejsze, niż używanie do tego sztućców lub, o zgrozo, ręki!

Tacki drewniane lub plastikowe

Nie wiem jak u Was, ale u mnie tacki kuchenne to niezbędne akcesoria na grilla. Wynoszenie dużych ilości mięsa, naczyń, sztućców i soków na dwór jest znacznie szybsze i łatwiejsze, kiedy możemy przenieść to wszystko w większych ilościach na tackach.