Chociaż nazwa może nie brzmieć zbyt zachęcająco, warto zainteresować się tym prostym przepisem na pyszne ciasto z jabłkami! Ciasto robi się szybko, jest smaczne, a w dodatku idealnie pasuje do dzisiejszego dnia, bo 16 grudnia to dzień pokrywania wszystkiego czekoladą!
Przepis na ciasto Salceson
Składniki:
- 240 g mąki pszennej + łyżka mąki do jabłek
- 180 g cukru
- 100 ml oleju
- 70 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
- 4 jabłka
- 3 jajka
- 1 łyżka margaryny + do posmarowania formy
- 40 g kakao
- 20 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropel aromaty cytrynowego
- bułka tarta
- szczypta soli
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i szczyptę soli. Ubijamy na puszystą masę.
Osobno mieszamy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i 20 g kakao.
Do wciąż miksowanych jajek dodajemy naprzemiennie mąkę z olejem, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie mieszamy jabłka w misce z łyżką mąki. Tak przygotowane jabłka dodajemy do ciasta, mieszając łyżką.
Formę do pieczenia smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na godzinę.
Po upieczeniu ciasta wyciągamy je z formy i odkładamy, aby ostygło.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, kakao, jedną łyżkę margaryny i śmietankę. Całością polewamy ostudzone ciasto.