Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Co zrobić do jedzenia na majówkę? Rozpoczynamy sezon grillowy!

Majówka to nasze nieoficjalne, narodowe święto grilla. Jeśli tylko pogoda pozwala, większość z nas właśnie w tym czasie rozpoczyna sezon grillowy. Warto dobrze się do niego przygotować, aby cieszyć się smakiem pysznych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu. Co można zrobić do jedzenia na majówkę? Przedstawiamy kilka smakowitych propozycji na grilla!

Grill w majówkę – co wrzucić na ruszt?

Podczas przygotowań do majówkowego grillowania, kluczowe jest odpowiednie wyposażenie. Jeśli planujesz spędzić majowy weekend poza domem, a co za tym idzie – poza własnym ogrodem – warto zainwestować w praktyczny grill przenośny. Umożliwi Ci on swobodne grillowanie w dowolnym miejscu. Pamiętaj także o dodatkowych akcesoriach, takich jak duża miska na sałatkę, która świetnie uwydatni twoje grillowane dania. Świeże warzywa z grilla w połączeniu z chrupiącymi liśćmi sałaty i aromatycznym dressingiem to doskonałe uzupełnienie każdego posiłku. A co zrobić do jedzenia na majówkę? Kiełbaski, szaszłyki czy karczek to prawdziwe grillowe klasyki, bez których ciężko wyobrazić sobie świętowanie długiego weekendu. To jednak nie wszystko. Dla miłośników bardziej “fit” opcji proponujemy lżejsze potrawy. Grillowana pierś z kurczaka to fantastyczna alternatywa dla tłustych i kalorycznych mięs. Również ryba z rusztu – na przykład dorsz czy łosoś – może zrobić prawdziwą furorę podczas majówkowego grilla.

Co zrobić do jedzenia na grilla na majówkę – nie tylko mięso!

Przywykliśmy do tego, że na grilla szykujemy zazwyczaj duże ilości mięsnych dań. A co, gdyby w tym roku nieco zmodyfikować tradycyjne menu? Wykorzystaj majówkę jako okazję do eksperymentowania z różnorodnymi potrawami. Co można zrobić na grilla bez mięsa?

  • Ser halloumi: Bardzo smaczna opcja dla miłośników sera. Ser halloumi idealnie nadaje się do grillowania. Zachowuje swoją strukturę i staje się chrupiący na zewnątrz, a jednocześnie miękki w środku.
  • Warzywa grillowane: kawałki cukinii, bakłażana, papryki, szparagów czy pieczarek skropione oliwą z oliwek i posypane ulubionymi przyprawami to zdrowa i smakowita przekąska z grilla.
  • Grillowane owoce: banany z czekoladą, połówki brzoskwiń z jogurtem greckim i miodem, jabłka w folii aluminiowej czy nawet plastry ananasa… możesz zaskoczyć się tym, jak bardzo grillowanie podkreśla słodycz owoców!

Jesteśmy przekonani, że powyższe propozycje przypadną do gustu każdemu. Nawet tym, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie grilla nie tylko w majówkę!