Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Czekoladowa kawa na zimno i na ciepło

Na spadek energetyczny czekoladowe latte to doskonały pomysł! To doskonały sposób na pobudzenie zimą podczas pochmurnej pogody, jak i skok energii podczas upałów. Poniżej łapcie przepis zarówno z wersją na gorąco, jak i na zimno.

Przepis na kawę czekoladową

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżeczki mielonej kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 Ferrero Rocher
  • kakao do posypania

Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy czekoladę i cały czas mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści ściągamy garnek z palnika.

Kawę parzymy w kawiarce i następnie rozlewamy do szklanek.

Do szklanek dodajemy gorącą czekoladę.

Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier, nakładamy śmietanę na górę. Posypujemy kakaem i dodajemy do każdej szklanki po jednym Ferrero Rocher.

Jeżeli chcesz zrobić wersję na zimno najpierw zaparz kawę i ją ostudź, następnie zrób do samo z czekoladą i zmieszaj je ze sobą. Dodaj lód.

Rozlej do szklanek i wypełnij jak poprzednio bitą śmietaną.