Nie trzymając w niepewności, od razu odpowiem na pytanie z tytułu. Tak, kiwi jest bardzo zdrowe. Powiem więcej! Jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na świecie! Wygląd kiwi zapewne każdy zna. Owoc ma owalny kształt i z zewnątrz pokryty jest brązową skórką z drobniutkimi włoskami. Wewnątrz owocu kryje się natomiast zielony miąższ z maleńkimi czarnymi nasionkami. Jadalny jest właśnie zielony miąższ, który ma niepowtarzalny, słodki, a zarazem kwaskowy i cierpki smak.
Dlaczego warto jeść kiwi?
Owoc zawiera mnóstwo witamin takich jak: witamina C, witamina K i witamina E, dodatkowo kiwi ma wiele innych składników odżywczych np. kwas foliowy, miedź oraz potas.
- Witamina C — Zawartość witaminy C w kiwi jest nawet większa niż w pomarańczy! To bardzo potrzebny składnik diety, który jest odpowiedzialny za wsparcie naszego układu odpornościowego oraz wzrost i naprawę tkanek.
- Witamina K — Ta witamina reguluje poziom wapnia we krwi oraz krzepnięcie krwi, a także dba o nasz metabolizm.
- Witamina E — Witamina ta nazywana jest witaminą młodości! Wspomaga ona układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia się skóry.
- Kwas foliowy — Ten składnik chroni przed anemią, a dodatkowo jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Miedź — To bardzo ważny składnik odżywczy, którego nasz organizm potrzebuje naprawdę dużo. Wspiera on kości i funkcje odpornościowe, a dodatkowo, co ważne, pomaga we wchłanianiu żelaza.
- Potas — Potas w naszym organizmie jest bardzo potrzebny w wielu procesach! Dba on o dotlenianie mózgu oraz komórek i jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni. Dodatkowo zapewnia prawidłowe funkcjonowanie gospodarko wodno – elektrolitowej i kwasowo – zasadowej.
- Błonnik — Na 100 g kiwi przypadają 3 g błonnika. Błonnik pokarmowy ogranicza wchłanianie tłuszczu i kwasów żółciowych, obniża dodatkowo poziom cholesterolu i pobudza perystaltykę jelit.
Jak wybrać dobre kiwi?
Sprawdzając w sklepie kiwi, należy je delikatnie ścisnąć pomiędzy palcami. Powinny być lekko miękkie, nie wybieraj twardych okazów, bo będą kwaśne i niedojrzałe. Z drugiej strony kiwi nie może być też za miękkie, zwróć uwagę, żeby nie było pomarszczone i wilgotne. Nie powinno być też widocznie obtłuczone.
Jeżeli jednak kupiliśmy twarde kiwi to nic straconego! Owoc należy włożyć do miseczki i postawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach sprawdź efekty, kiwi powinno zmięknąć.