Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Czy można piec w emaliowanym garnku?

Kuchnia to miejsce, w którym tradycja często splata się z nowoczesnością. Wśród wielu narzędzi, jakie kucharze mają do dyspozycji, tradycyjny, emaliowany garnek zajmuje szczególne miejsce. Zdajemy sobie sprawę z jego wszechstronności, ale czy można go używać również do pieczenia? Czytaj dalej i poznaj odpowiedź na to pytanie!

Czy ganek emaliowany można włożyć do piekarnika?

Emaliowane naczynia słyną ze swojej niezawodności i odporności. Są one również bardzo uniwersalne i pozwalają na przygotowywanie potraw różnymi technikami. Co za tym idzie, garnki emaliowane zazwyczaj można również bezpiecznie umieszczać w piekarniku. Emalia stanowi trwałą warstwę ochronną, która jest odporna na wysokie temperatury. Dzieje się tak dzięki specyficznym właściwościom chemicznym i procesowi wytwarzania powłoki. Emalia składa się głównie z dwóch składników: szkła i metalu. Proces jej produkcji polega na stopniowym rozpuszczaniu szkła i nakładaniu go na metalową powierzchnię, a następnie poddawaniu całości działaniu wysokiej temperatury rzędu nawet 850 stopni Celsjusza. 

Jak piec potrawy w garnku emaliowanym?

Wiesz już, czy można piec w emaliowanym garnku. Jednak, jak to robić poprawnie? Przed rozpoczęciem pieczenia w garnku emaliowanym, warto lekko nasmarować jego wnętrze olejem lub masłem. Dzięki temu będziemy mieć gwarancję, że naczynie na pewno się nie przypali, a potrawa łatwo odejdzie od jego brzegów. W przypadku garnków emaliowanych z pokrywką można ją pozostawić na podczas pieczenia, o ile ta ma stalowe lub emaliowane uchwyty. Ważne jest, aby nie wstawiać do piekarnika elementów wykonanych z tworzyw sztucznych. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej pokrywki, możemy skorzystać z folii aluminiowej i przykryć nią potrawę, jeśli jest to konieczne.

Jaki garnek emaliowany wybrać do pieczenia w piekarniku?

Wybór odpowiedniego garnka emaliowanego do pieczenia w piekarniku zależy od kilku istotnych czynników. Poza wspomnianymi wyżej uchwytami i odpowiednią pokrywką warto wybrać naczynie o 

o odpowiednim rozmiarze, dostosowanym do ilości składników, które zamierzasz piec. Sprawdź też, czy garnek na pewno nadaje się do użytku w piekarniku i wybieraj naczynia renomowanych marek. Dobrze wykonana emalia daje nam gwarancję, że powłoka nie zostanie uszkodzona pod wpływem wysokiej temperatury. Choć odpowiedź na pytanie „czy można piec w emaliowanym garnku?” z reguły brzmi twierdząco, słabej jakości produkt zawsze powinien wzbudzać w nas wątpliwości.