Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Czy można używać garnków emaliowanych na płycie indukcyjnej?

Gotowanie na płycie indukcyjnej to współczesna i efektywna metoda, która cieszy się niegasnącą popularnością w kuchniach na całym świecie. Jednak, aby w pełni docenić korzyści płynące z korzystania z tej technologii, niezbędne jest zastosowanie odpowiednich naczyń. Czy można używać garnków emaliowanych na indukcji? Sprawdzamy!

Czy garnki emaliowane nadają się na indukcję?

Garnki z powłoką emaliowaną są wykonane z metalu, najczęściej żeliwa lub stali. Z kolei emalia sama w sobie stanowi szkliwo ceramiczne, które nie posiada właściwości ferromagnetycznych, koniecznych do zadziałania indukcji. Aby więc garnki emaliowane mogły być używane na płycie indukcyjnej, muszą spełniać pewne warunki. Najważniejszym z nich jest dno, które pozwala na przewodzenie energii indukcyjnej. Żeliwo jest materiałem magnetycznym, więc garnki emaliowane wykonane z tego właśnie materiału są zazwyczaj odpowiednie dla kuchni indukcyjnych. Natomiast naczynia ze stali nierdzewnej emaliowanej okażą się odpowiednie tylko, jeśli mają specjalne dno z warstwą magnetycznego materiału. To jednak nie wszystko. Właściwy garnek emaliowany na indukcję powinien mieć grube i płaskie dno, które zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła. Ta cecha wpływa również na efektywność energetyczną i czas gotowania.

Dobre garnki emaliowane na indukcję – jak je wybrać?

Wybierając dobre garnki emaliowane na indukcję, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych czynników. Najważniejszym z nich będzie oczywiście kompatybilność z tą nowoczesną technologią. Upewnij się, że wybrane garnki są oznaczone jako indukcyjne. Takiej informacji możesz poszukać np. na dnie naczynia lub na jego opakowaniu. To jednak nie wszystko. Garnki na indukcję powinny być pokryte emalią wysokiej jakości, odporną na uszkodzenia i łatwą w czyszczeniu. Warto zwrócić uwagę, że naczynia z grubym i płaskim dnem lepiej przewodzą ciepło i stoją stabilniej na płycie, co jest istotne dla równomiernego gotowania. Gwarantuje ono również odpowiednią stabilność garnka na płycie indukcyjnej. Wybieraj garnki renomowanych producentów, znanych z wysokiej jakości produktów – np. Belis lub Emajlo Olkusz.

W jakich garnkach nie można gotować na indukcji?

Wiemy już, czy garnki emaliowane nadają się na indukcję oraz od czego to zależy. Jak jest z innymi naczyniami? Przede wszystkim warto wiedzieć, że czyste aluminium nie jest magnetyczne i nie działa na kuchni indukcyjnej. Podobnie wygląda to w przypadku naczyń miedzianych. Nie są one magnetyczne, dlatego też nie będą nagrzewać się na indukcji. Również niektóre gatunki stali nierdzewnej, zwane austenitycznymi, mogą nie działać na płycie. To samo dotyczy garnków szklanych oraz ceramicznych. Jednakże warto pamiętać, że nowoczesne naczynia – nawet te wykonane z wymienionych wyżej materiałów – często wyposaża się w specjalne dno ferromagnetyczne. Dzięki temu w wielu sklepach obecnie dostępne są garnki na indukcję z aluminium, czy ceramiki.