Roślina z odmiany dyni zwyczajnej. Wielkie, sercowate lub okrągłe liście osadzone na długich ogonkach. Roślina posiada żółte kwiaty, z których następnie powstają długie owoce, przypominające nieco ogórki. Póki co opis doskonale określa zarówno cukinie, jak i kabaczki… Czym różnią się od siebie te dwie rośliny?
Jak odróżnić kabaczka od cukinii?
No i tu niespodzianka, cukinia i kabaczek to, to samo warzywo! Cukiniami określa się roślinę gdy jest jeszcze młoda, niewielka i ma jednolity miąższ. Dojrzały owoc jest już określany kabaczkiem.
Co ciekawe, w różnych regionach Polski przyjęło się błędne założenie, że kabaczki są żółte, a cukinie zielone, lub wręcz uważane są za odrębne gatunki. To oczywiście błędne założenie, cukinia czy też kabaczek mogą przybierać różne kolory.
Czy kabaczek smakuje jak cukinia?
Jak już ustaliliśmy, cukinia i kabaczek są jedną rośliną, ale w różnych stadiach dojrzewania. Zarówno kabaczek jak i cukinia są bardzo smaczne, jednak warto dostosować do nich sposób obróbki.
- Cukinii nie musisz nawet obierać ze skórki, natomiast kabaczek ma już znacznie twardszą skórę, które lepiej obrać i wyrzucić.
- Pestki w cukinii są bardzo delikatne i po obróbce termicznej ledwo wyczuwalne, w kabaczku robią się twarde i lepiej pozbyć ich się przed przyrządzeniem dania.
- Kabaczek warto nieco dłużej przetrzymywać w piekarniku czy na patelni, aby odpowiednio zmiękł.
Sposoby podania cukinii i kabaczka
Skoro kabaczek i cukinia to jedno i to samo warzywo, to można je w ten sam sposób przyrządzać. Jakie to sposoby?
- Pokrojenie w grube plastry, opanierowanie i smażenie na patelni jako kotleciki.
- Starcie lub pokrojenie w cienkie plasterki i dodanie do surówki.
- Rozcięcie na pół, wyżłobienie i nafaszerowanie warzywa mięsem.
- Przygotowanie zapiekanki warzywnej na bazie cukinii.
Szczególnie smaczna wychodzi cukinia przygotowywana na grillu lub patelni grillowej.