Szybkowar to nowoczesny garnek do gotowania przy podwyższonym ciśnieniu. Podwyższone ciśnienie sprawia, że woda zagotuje się do 120 stopni Celsjusza i skraca czas gotowania potrawy. Dzisiaj porozmawiamy sobie trochę na temat szybkowarów, ich zastosowania i zadamy sobie pytanie, czy warto?
Dlaczego i do jakich dań warto stosować szybkowar?
Dzięki zagotowaniu wody do 120 st. C czas gotowania potrawy znacznie się skraca. Warto zaznaczyć, że do gotowania w szybkowarze potrzebujemy mniej wody, ponieważ nie paruje na zewnątrz. Szybkowary są w pełni bezpieczne i łatwe w użytkowaniu. Szybkowary dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego są to naczynia z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Szybkie gotowanie w szczelnym zamknięciu pozwala na zatrzymanie w potrawach wszystkich wartości odżywczych oraz smaku. W użytkowaniu szybkowaru najważniejsze jest, aby stosować się do instrukcji producenta.
Każdy szybkowar składa się z garnka i pokrywy. Niektóre szybkowary wyposażone są dodatkowo w sitka wewnętrzne do gotowania na parze. Garnek i pokrywa posiadają stabilne i bezpieczne uchwyty, które się nie nagrzewają podczas gotowania. Niektóre pokrywy posiadają uszczelki gumowe, które zabezpieczają i uszczelniają garnek. Pokrywa każdego garnka posiada zawór regulacji ciśnienia, zawór bezpieczeństwa oraz otwór bezpieczeństwa. Z ogólnych wskazań należy pamiętać o dokładnym zamknięciu pokrywy, ponieważ wtedy system bezpieczeństwa będzie działał prawidłowo. Szybkowary wyposażone są w dwustopniowy regulator, który umożliwia regulację ciśnienia. Ciśnienie regulować można również poprzez zawór bezpieczeństwa wbudowany w uchwycie pokrywy. Zaleca się również, aby przed pierwszym użyciem nasmarować uszczelkę od pokrywy olejem jadalnym.
Który szybkowar wybrać? Ranking szybkowarów.
Szybkowarów na rynku jest wiele. Przy wyborze odpowiedniego szybkowaru to swojej kuchni warto kierować się pojemnością, ilością elementów oraz materiałem. Szybkowary aluminiowe są tańsze i szybciej przewodzą ciepło, ale równie szybko to ciepło tracą. Szybkowar ze stali nierdzewnej jest bardzo elegancki, a przede wszystkim dobry jakościowo. Dłużej się nagrzewa, ale utrzymuje ciepło. Ponadto stal nierdzewna jest zdrowsza w użytkowaniu. Bestsellerem na rynku są szybkowary o pojemności ok. 3 l oraz 5 l. Przy wyborze pojemności należy kierować się ilością domowników. Warto również pamiętać o zasadach gotowania w szybkowarze. Żeby w szybkowarze powstało odpowiednie ciśnienie, które przyspieszy gotowanie, musi on zawierać minimalną ilość płynu (tj. 1/4 pojemności naczynia). Podczas gotowania potraw zwiększających swoją objętość lub pieniących się szybkowar należy wypełnić tylko do połowowy jego objętości. W naszym sklepie polecamy szczególnie szybkowary marki Ambition, które są bestsellerami na rynku. Oprócz tej marki, która króluje u nas wśród szybkowarów, polecamy również garnki marki SSW Germany i GSW Germany.
Zalety gotowania w szybkowarze:
- skrócony czas gotowania
- mniej zapachów w kuchni
- oszczędność energii
- oszczędność czasu
- oszczędność wody
- naczynie uniwersalne do gotowania różnych dań
- łatwy w czyszczeniu
- wysoka jakość stali nierdzewnej
Szybkowar jak gotować ?
O tym, że w szybkowarze gotuje się o wiele krócej, wiadomo od zawsze. To właśnie dlatego wiele osób decyduje się na wybór tego naczynia. Zbierając doświadczenia swoje i koleżanek z pracy, które używają szybkowaru, zebrałam orientacyjny czas gotowania popularnych dań.
Czas potrzebny do gotowania w szybkowarze:
- warzywa na sałatkę – 8 min
- kasza / ryż – 5-6 min
- ziemniaki – 5-6 min
- kapusta kiszona – 15 min
- kapusta czerwona i biała – 2-3 min
- grochówka z suchego grochu- 15-20 min
- bigos – 25 min
- duszenie mięs – ok. 30 min
- zupa fasolowa, grochowa, z soczewicy – 15-20 min
- zupa jarzynowa – 5-8 min
- Rolady mięsne – 10-12 min
- Golonka – 30 – 40 min
- Pieczeń wieprzowa – 20-30 min
Wskazówki na temat gotowania w szybkowarze.
Wszystkie czasy gotowania w szybkowarze podane są orientacyjnie i liczone są od momentu zagotowania wody w naczyniu. W przypadku zup wkładamy wszystkie składniki do szybkowaru, zamykamy pokrywę i po 30 minutach od zagotowania wody zupa powinna być gotowa. Polecam gotowanie w szybkowarze zup wymagających, takich jak grochówka czy fasolowa, w których rośliny strączkowe potrzebują dużo czasu przy gotowaniu w tradycyjnym garnku. Szybkowar daje nam możliwość ugotowania również rosołu. Znajdziemy tutaj zwolenników i przeciwników gotowania rosołu w szybkowarze, natomiast chcę tylko wspomnieć, że można to zrobić. Zwolennicy gotowania rosołu w szybkowarze chwalą jego klarowność i intensywność smaku. Wiele osób również przygotowuje mięsa w szybkowarze. Szybkowar nie daje nam możliwości przygotowania mięs z chrupiącą skórką, dlatego ważne, aby przed każdorazowym duszeniem podsmażyć mięso na patelni, aby je przysłowiowo „zamknąć”. Dodatkowo uzyskamy efekt chrupiącej skórki.