28 maja obchodzony jest Dzień Hamburgera. To już za chwilę! I oczywiście, możemy z tej okazji pójść do ulubionej burgerowni i zamówić przygotowaną już kanapkę, ale nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy burger. Z okazji Dnia Hamburgera przygotowaliśmy aż 3 przepisy na domowe burgery. Klasyczna wołowina, kurczak, a może wege? Czytaj dalej i wybierz swojego faworyta!
Domowe burgery drwala
Kultowy burger drwala zrobiony samodzielnie? Gwarantujemy, że będzie znacznie lepszy niż ten zakupiony w popularnej sieciówce i – co najważniejsze – jest dostępny przez cały rok!
SKŁADNIKI:
na 2 burgery
Burger:
- 400 g mielonej wołowiny;
- 2 dobrej jakości bułki do burgerów;
- 6 plasterków bekonu;
- 20 g sera cheddar, gouda lub innego;
- Sałata lodowa, prażona cebulka;
- 2 serki topione;
- Bułka tarta;
- 1 jajko;
Sos:
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki ketchupu;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Bekon układamy na zimnej patelni i smażymy go do chrupkości.
- 2 plastry bekonu kruszymy drobno, resztę odkładamy na bok.
- Bułkę posypujemy startym na tarce (np. z pojemnikiem, od Hega Hogar) żółtym serem, skruszonym bekonem i zapiekamy w piekarniku.
- Z serków topionych formujemy równe krążki, po czym wkładamy je do zamrażarki na 30 minut. Następnie panierujemy je w jajku i bułce tartej dwukrotnie i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
- Z wołowiny formujemy 2 równe kotlety i smażymy je na suchej, rozgrzanej patelni grillowej lub innej, nieprzywierającej przez 3 minuty z pierwszej strony i 2 minuty z drugiej, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- W misce tworzymy sos – mieszamy majonez, ketchup, musztardę i przyprawy.
- Składamy burgera w kolejności: bułka, sos, bekon, kotlet serowy, burger, sałata, prażona cebulka, sos, bułka.
Inspiracja na przepis zaczerpnięta ze strony: https://coocharz.com/przepisy/2023/07/domowa-kanapka-drwala/
Domowe burgery z kurczakiem
Domowy burger z kurczakiem, w trochę lżejszej odsłonie.
SKŁADNIKI:
na 2 burgery
- 2 bułki pełnoziarniste lub burgerowe;
- 1 pomidor;
- 1 mała czerwona cebula;
- twardy ser mozarella lub inny;
- ulubiona sałata – np. rzymska lub rukola;
- 1 filet z piersi kurczaka;
- 1/4 szklanki mleka;
- 3/4 szklanki płatków kukurydzianych;
- 1 jajko;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- Sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka – do smaku;
- ulubiony sos lub majonez.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Płatki kukurydziane pokrusz na panierkę (możesz do tego użyć blendera).
- Kurczaka pokrój na kotlety i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką do smaku.
- Kotlety namocz w mleku, następnie obtocz w mące, w rozbełtanym jajku i na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średniej mocy palnika przez ok. 3–4 minuty z obu stron na złoty kolor.
- Składaj burgera – spód każdej bułki posmaruj majonezem i nałóż sałatę. Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce, ser, pomidory pokrojone w plasterki i krążki czerwonej cebuli.
Inspiracja na przepis zaczerpnięta ze strony:
https://akademiasmaku.pl/przepis/domowy-chicken-burger,4560
Prosty przepis na wege burgery
Dzień Hamburgera po wegańsku lub wegetariańsku? Mamy przepis w sam raz dla tych, którzy nie jedzą mięsa – ale jesteśmy przekonani, że do smaku tych burgerów przekonają się także mięsożercy.
SKŁADNIKI:
na 2 burgery
Kotlety z fasoli:
- 1 puszka fasoli, odsączonej i opłukanej;
- 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach;
- 1/4 – pół szklanki zmielonych płatków owsianych/mąki owsianej;
- pół małej białej cebuli;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka papryki ostrej, słodkiej lub wędzonej;
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
- sól do smaku.
Dodatki:
- 2 bułki wieloziarniste;
- ulubiona sałata;
- czerwona cebula;
- pomidor;
- opcjonalnie plastry wege sera (lub zwykłego, w przypadku wegetarian);
- wegański majonez lub inny, ulubiony sos;
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do większej miski przełóż opłukaną fasolę i niedbale zgnieć ją tłuczkiem do ziemniaków – powinna mieć konsystencję pasty, ale jednak z mniejszymi i większymi cząstkami. Dodaj do miski startą marchewkę, posiekaną drobno cebulę i czosnek. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, mąkę owsianą oraz sól i przyprawy. Wszystko porządnie wymieszaj i następnie dokładnie wyrabiaj.
- Piekarnik nagrzej do 180°C, a na patelni rozgrzej olej. W tym czasie z wyrobionej masy uformuj okrągłe kotlety za pomocą zwilżonych wodą dłoni. Dzięki temu będą się ładnie formować i nie przykleją się do rąk.
- Uformowane kotlety smaż tylko chwilę z każdej strony na średnim ogniu, aby lekko się podsmażyły i uzyskały chrupiącą skórkę. Możesz jednak pominąć ten krok, ale pamiętaj, aby wtedy piec kotleciki w piekarniku dłużej – około 30/40 minut.
- Przełóż kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj około 15 minut. Na ostatnie 5 minut możesz użyć opcji termoobiegu.
- Składaj burgery w kolejności: spód bułki, sos, sałata, kotlet, opcjonalnie ser, pomidor, cebula i posmarowany sosem wierzch bułki.
Inspiracja na przepis na kotlety zaczerpnięta ze strony:
https://ervegan.com/2021/01/ulubione-kotlety-z-fasoli/
Jak widać, Dzień Hamburgera może świętować każdy, niezależnie od preferencji smakowych. 28 maja niech więc patelnie, noże i inne akcesoria kuchenne idą w ruch!