Większość dzieci uwielbia warzywno-owocowe soki a’la Kubuś. Lubi też je wiele dorosłych i słusznie, bo jest to źródło wielu niezbędnych witamin! Aby jednak było dla nas taniej i zdrowiej, możemy przygotować taki sok sami, a wystarczy nam do tego trochę marchwi i kilka owoców. Przepis, który wam przedstawię to ledwie jedna z bardzo wielu możliwych kombinacji. Możecie dodać swoje ulubione owoce, dorzucić banany lub imbir, zwiększyć albo zmniejszyć ilość danego składnika.
Przepis na domowego Kubusia
Składniki:
- 400 g pomarańczy
- 250 g marchewki
- 250 g jabłek
- 200 g gruszki
Pomarańcze obieramy ze skórki, rozrywamy na cząstki i wrzucamy do blendera. Dodajemy obraną i pokrojoną na kilka części marchew.
Gruszki i jabłka myjemy, i wycinamy z nich gniazda nasienne, ich obranie pozostawiam waszemu gustowi, ja zwykle jabłka pozostawiam w skórce. Rozkrojone na kilka części jabłka i gruszki dorzucamy do blendera.
Na koniec do blendera wlewamy wodę. Na początek wystarczy pół szklanki, w razie potrzeby można dolać więcej.
Całość blendujemy i gotowe! Sok przelej do dzbanka lub bezpośrednio do szklanek, gwarantuję że szybko cały napój zniknie!
A do podania soku a’la Kubuś polecam szklanki termiczne Malachit, doskonałe do ciepłych i zimnych napojów!