Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Dzień kaszanki – pyszne danie z kaszanki!

1 maja to nie tylko Święto Pracy, ale również Ogólnopolskie Święto Kaszanki! Brzmi głupio, ale wiecie, każdy dzień w kalendarzu jest dobrym pretekstem, żeby coś upichcić. Nie jestem fanką kaszanki samej w sobie i z reguły na grillu wolę kiełbaski i szaszłyki. Tym bardziej zaskakuje fakt, że ten przepis tak bardzo przypadł mi do gustu. Nie jest to bowiem jednorazowy wybryk, przepis ten stosuję już od paru dobrych lat. To doskonały posiłek na pożywne śniadanie, ale również jako szybki obiad, kiedy nie mamy czasu, aby siedzieć długo przy garach.

Przepis na kaszankę z jajkami i cebulą

Składniki:

  • 3 kawałki kaszanki
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę obieramy i kroimy drobno, a następnie jakiś czas dusimy na patelni na oliwie, aż zmięknie.

Kaszankę obieramy ze skórki i pokrojoną na kawałki wrzucamy na patelnię do cebuli.

Kaszankę rozdrabniamy szpatułką i mieszamy wraz z cebulą przez kilka minut.

Na koniec do kaszanki wbijamy jajka i intensywnie mieszamy, po minucie ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeszcze przez chwilę mieszając kaszankę na patelni.

I gotowe!