Dzień obchodzimy dzień popularnego, francuskiego sera — Camembert. Elegancki wygląd, delikatna skórka, kremowe wnętrze rozpływające się w ustach. Serek ten stał się wręcz symbolem luksusu i dumnie prezentuje się na każdym stole. Dzisiaj kilka słów o właściwościach sera Camembert, propozycje jego eleganckiego podania i polecenie ciekawych akcesoriów do serów, o których być może nie mieliście pojęcia!
Kilka słów o serze Camembert
Camembert jest francuskim serem dojrzewającym powstającym z mleka krowiego. Ser Camembert ma pozytywne działanie na nasz organizm:
- Cenne źródło białka, pomagające budować mięśnie.
- Wysoka zawartość wapnia i fosforu dba o zdrowe kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy.
- Bogaty w probiotyki, żywiące zdrowe bakterie.
- Pobudza receptory szczęścia.
Deska do serów
Deska do serów to doskonały produkt dla osób, które lubują się w różnorodnych, serowych przekąskach. Na desce może wylądować między innymi Camembert, ale również Lazur, Cheddar czy Gouda. Warto uzupełnić podane sery innymi przekąskami. Sprawdzą się orzeszki, suszone owoce, krakersy lub pokrojona na kawałki bagietka. Co ciekawe, doskonałym połączeniem jest również ser Camembert z dżemem owocowym lub miodem. Deska do serów w sklepie Naczynia Olkusz jest w zestawie z dwoma specjalnymi nożami, oraz widelcem, przy pomocy których łatwo pokroimy i podamy ser.
Inne akcesoria do serów
Aby móc bezpiecznie przechowywać sery w lodówce, warto zaopatrzyć się w specjalne pojemniki. Dzięki nim sery wytrzymają dłużej w lodówce, będą mniej się zsychać, a dodatkowo lodówka nie przesiąknie intensywnym zapachem serów pleśniowych. Ciekawym akcesorium jest również specjalny nóż do sera, który sprawdzi się przede wszystkim do pokrojenia na plasterki sera żółtego.