Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Noworoczne postanowienia

Jak co roku, z nową kolejną cyfrą w dacie, postanawiamy się zmienić. Chcemy być lepsi dla siebie i dla innych. Pragniemy być bardziej aktywni fizycznie, zdrowo się odżywiać, poświęcać więcej uwagi najbliższym, uczyć się, doskonalić, biegać, pływać, itd. Można by tak wymieniać bez końca. Dzisiaj, z uwagi na asortyment naszego sklepu, polecamy Wam garnki do gotowania na parze. Ten produkt pozwoli Wam zrealizować obietnicę zdrowego odżywiania, diety i zrzucenia zbędnych kilogramów. Zatem do dzieła! Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze to przede wszystkim najlepszy sposób na zachowanie naturalnego smaku, koloru i wszystkich wartości odżywczych potraw. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, ile dobroczynnych składników dla naszego organizmu tracimy podczas odcedzania czy obróbki cieplnej. Dodatkowo, nie musimy używać niezdrowych i kalorycznych dodatków, takich jak olej, smalec czy masło, które sprawiają, że dania stają się ciężkostrawne i mniej zdrowe. Gotowanie na parze ułatwia również utrzymanie czystości w kuchni, bez obecności tryskającego tłuszczu.

O czym należy pamiętać gotując na parze:

  • Warzywa gotujemy najlepiej w całości lub w dużych kawałkach.
  • Pozostawiamy przerwy między poszczególnymi składnikami.
  • Mrożone produkty należy uprzednio rozmrozić.
  • Potrawy można wcześniej doprawić lub doprawiać je podczas marynowania. Możemy także dodać przyprawy do gotującej się wody.
  • Stosujmy jak najwięcej ziół, które wzbogacą smak potraw.
  • Wybierajmy mięso, które nie wymaga długiego gotowania.
  • Na parze możemy przygotować praktycznie wszystko oprócz grzybów.

Gotowanie na parze to nie tylko kwestia szczupłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowie i zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby takie jak miażdżyca czy cukrzyca. Nieprawdą jest, że potrawy gotowane na parze są bez smaku i pozbawione walorów smakowych. To zależy od naszych umiejętności kulinarnych i kreatywności. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Nowy Rok to czas na nowe wyzwania. Nie zawsze musimy kupować drogie urządzenia czy naczynia. Na początek warto wypróbować wkładkę do gotowania na parze, którą można dostosować do posiadanych garnków.