Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Dobre garnki emaliowane: opinie

Garnki emaliowane, które kojarzą się nam z codzienną krzątaniną kuchenną, to w istocie wynik pracy projektantów, inżynierów technologów i pracowników, którzy wkładają wiele serca w ręczne wykonanie produktu. Pochylę się dziś nad garnkami emaliowanymi w wersji premium, czyli najlepszymi garnkami emaliowanymi. Przedstawię wam wszelkie ich zalety i zasugeruję najlepszy wybór.

Czy garnki emaliowane są dobre?

Na pierwszy rzut oka oceniamy kształt i kolory garnków – wyszukujemy takie, które będą pasować do stylizacji naszego wnętrza: nowoczesnej, loftowej, nordic, tradycyjnej, rustykalnej, prowansalskiej. Ale…warto wiedzieć także, że garnek garnkowi nie jest równy! Dobrze jest wybierać cięższe naczynia emaliowane. Garnki emaliowane z dobrej jakości stali węglowej pokryte kilkoma warstwami emalii muszą być ciężkie. Powierzchnia powinna być lśniąca i gładka. Jednak pamiętajmy, że to wyrób hand made, więc smugi, drobne wybrzuszenia i nadlewy emalii mają prawo się zdarzyć. Ma znaczenie także, jaka jest wstępna grubość blachy, z której naczynia wykonano. Np. komplet garnków emaliowanych BELIS LUX ma ścianki o grubości aż 2 mm! A najtańsze na rynku ganki emaliowane wykonuje się z blachy o grubości poniżej 1 mm.

Nowoczesna powłoka emaliowana

Zajrzyjmy do wnętrza garnka emaliowanego. Nie! Nie szukamy pomysłu na obiad! Przyjrzyjmy się emalii. Oczywiście większość z nas zastanawiałaby się, czy chce garnek emaliowany z wnętrzem białym, czy ciemnym. Zawsze zachodzi obawa, że biała emalia zabarwi się od buraczków lub pomidorów, więc niektórzy kucharze (i kucharki oczywiście) poszukują celowo garnków z ciemną emalią wewnątrz, np. granatową jak w komplecie BELIS LUX. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie gotowania rosołu bez jasnego wnętrza garnka. Mamy rozwiązanie na te bolączki. Garnki emaliowane z doskonałą jakościowo, niezwykle twardą powłoką emaliowaną „SYMBIO”, która łączy w sobie najlepsze cechy emalii i powłoki ceramicznej. „Symbio” jest odporna na kwasy, czyli dwudniowy kapuśniak jej nie straszny, i jest odporna na uszkodzenia mechaniczne. Czemu to takie ważne? Bo możemy używać zwykłej metalowej łyżki do mieszania w garnku emaliowanym, bez obaw, że pozostawi zarysowania na dnie.

Garnki emaliowane z powłoką ETC — Easy To Clean

Szklista powłoka emaliowana jest łatwa do mycia, ale zawsze pada pytanie: czy możemy garnki emaliowane wkładać do zmywarki? Jakiej używać myjki? Oczywiście, że najlepsze garnki emaliowane możemy myć w zmywarce. Tańsze garnki niekiedy tracą połysk po myciu bardzo agresywnymi detergentami. Tymczasem mamy na rynku doskonałej jakości czeskie garnki BELIS Romance, które mają rewelacyjną powłokę ETC – czyli Easy to Clean. Łatwe do mycia! Garnki, które same pomagają w utrzymaniu siebie w czystości. To nie żart! Jasnoszara emalia, lekko nakrapiana, jest twarda, nie zabarwia się i łatwo ją umyć.

Jakie pokrywki w garnkach emaliowanych są najleosze?

Jedni preferują tradycyjne metalowe, emaliowane pokrywki, które jeśli spadną, to narobią sporo hałasu, ale nie ma obawy, że się stłuką. Inni nie wyobrażają sobie gotowania bez nowoczesnych pokrywek ze szkła hartowanego z odpowietrznikiem. Pełna wygoda. Nie trzeba zsuwać pokrywki z garnka podczas gotowania, by uwolnić nadmiar pary. Cały czas możemy obserwować gotującą się strawę. Ale przechowywanie takich pokrywek wymaga więcej uwagi. Mimo stalowych okuwek mogą się stłuc, jeśli uderzenie będzie silne. A szkło hartowane nie pęka na kilka kawałków. Uwierzcie mi na słowo — byłby to milion drobnych okruchów szklanych — w garnku, na kuchence, na podłodze kuchennej i w miejscach, o których nawet nie pomyślelibyście! Mimo to, w mojej kuchni większość garnków ma szklane pokrywki – po prostu poświęcam im więcej uwagi.

Jakie garnki emaliowane na indukcję?

Oczywiście większość producentów deklaruje, że ich garnki działają na kuchenkach indukcyjnych. I to prawda, ponieważ stal węglowa, z której robi się garnki emaliowane, jest ferromagnetyczna. Ciężkie, solidnie przylegające ganki emaliowane zazwyczaj są pewniakami wśród klientów szukających naczyń na kuchenki indukcyjne. Takie naczynia nie potrzebują dodatkowego wypełnienia dna, tzw. dysku, by garnek działał.

Ciekawostka: emaliowane garnki wypala się w ogniu

To nie przenośnia. Wspominałam, że garnki emaliowane mają kilka powłok. Każda została wypalona w ok. 900ºC ! Na skróty – zarówno pod zewnętrzną, jak i wewnętrzną powłoką emaliowaną znajdziemy warstwę bazową, która uzyskała po wypaleniu kolor czarny. Pamiętajmy, że naczynia emaliowane, dzięki tym szczelnym powłokom są higieniczne. Są także idealne dla alergików. Emalia w kontakcie z żywnością nie wytwarza szkodliwych alergenów.

Design garnków emaliowanych

De gustibus non est disputandum. Jednym zdaniem nie wszystkim podoba się to samo. I dobrze. Możemy wybrać doskonałej jakości garnki do własnych upodobań. Proszę ich nie obrażać określeniem przestarzałe, To nowoczesne, przemyślane wyroby, nad którymi pracował sztab wykwalifikowanych pracowników. Są w pełni uniwersalne. Mogą wyglądać jak industrialne, minimalistyczne naczynia kuchenne. Mogą także przypominać babciną kuchnię kształtem, kolorem i wzornictwem. Spełnią jednak najwyższe wymagania i co równie istotne spełniają wyśrubowane normy unijne. Dobre naczynia emaliowane to zakup na wiele lat i inwestycja w zdrowy tryb życia. To także radość dla oka.