Sezon na warzywa zaczyna się w kwietniu i trwa do początku wakacji. Jest to więc krótki czas i warto zaopatrzyć się jak najszybciej w garnek do szparagów, aby móc w pełni wykorzystać sezon szparagowy. Jak już mamy garnek to konieczny jest też odpowiedni wybór szparagów! Wybieraj szparagi sprężyste, zielone, z zamkniętą główką i niezbyt grube — takie będą najsmaczniejsze!
Jak przygotować szparagi przed gotowaniem?
Proces przygotowania ZIELONYCH szparagów przed gotowaniem:
- Szparagi dokładnie myjemy.
- Ułamujemy zdrewniałą końcówkę na dole.
Proces przygotowania BIAŁYCH szparagów przed gotowaniem:
- Szparagi dokładnie myjemy.
- Obieramy szparagi z włókien poniżej główki.
- Ułamujemy zdrewniałą końcówkę na dole.
Jak gotować w garnku do szparagów?
Do garnka do szparagów wlewamy wodę na taką wysokość, aby po włożeniu szparagów były one zanurzone prawie cały, prócz główki. Do wody dodajemy po łyżeczce cukru i soli oraz pół łyżeczki masła. Czekamy aż woda się zagotuje i wkładamy szparagi. Zielone szparagi gotujemy około 3 – 4 minut, a szparagi białe od 8 do nawet 14 minut. Oczywiście, im szparagi są grubsze, tym bardziej należy wydłużyć czas gotowania. Najsmaczniejsze jednak zwykle są cienkie szparagi.
Garnek do szparagów 3,6 l Ambiente – 57,90 zł
Jak podawać szparagi?
Świeżo ugotowane szparagi, smakują doskonale z oliwą, solą i pieprzem, doskonałe są podane do obiadu z mięsem lub jajkiem sadzonym oraz ziemniakami. Szparagi można dorzucić również do sałatki, pizzy i kanapek.