Imbryki emaliowane są niezaprzeczalnie piękne, sprawiają, że z nostalgią wspominamy jak „kiedyś to było”. Możemy wrócić do tej magii jaką roztaczały za sobą piękne emaliowane imbryczki. Ale czy warto? Postaram się dzisiaj wymienić wam wszystkie wady i zalety korzystania z imbryków emaliowanych i sami zdecydujecie, czy jest to naczynie dla was!
Zalety
- Imbryka emaliowanego możemy używać zarówno jak czajnika, jak i jak dzbanka, to znaczy możemy postawić go na kuchence i zagotować w nim wodę, ale także możemy w nim zaparzyć herbatę czy kawę. Dodatkowo imbryk emaliowany możemy postawić na podgrzewaczu, dzięki czemu nasz napój nie straci temperatury!
- Powłoka emaliowana nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji, dzięki temu imbryki emaliowane są bezpieczne dla alergików, dzieci i osób starszych.
- W imbryku emaliowanym możemy zrobić większą ilość naparu, podczas spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Dzięki temu obejdzie się bez biegania w kółko z kuchni do salonu z pojedynczymi filiżankami, osobno przyniesiemy imbryk z naparem, a osobno puste filiżanki.
- Szklista i gładka warstwa emalii jest łatwa do utrzymania w czystości. Dodatkowo, powłoka emaliowana jest szczelną ochroną przed rozwojem drobnoustrojów.
- Imbryki emaliowane nagrywają się dość szybko i długo utrzymują ciepło, dzięki temu zagotowanie wody jest szybsze, co jest bardziej ekonomiczne!
- To za co wszyscy kochamy imbryki emaliowane to oczywiście ich niesamowity wygląd! Pastelowe kolory i styl retro, takie akcenty w kuchni wróciły do łask, naczynia w stylu Vintage są modne!
Wady
- Herbata lubi zostawiać po sobie przebarwienia, widzimy to codziennie w naszych kubkach, które ciężko czymkolwiek domyć, z imbrykami emaliowanymi jest podobnie, ale nie musimy z tym żyć! Przebarwienia można usunąć łatwo nieszkodzącymi zdrowiu, naturalnymi sposobami, może to być ocet, soda oczyszczona lub kwasek cytrynowy.
- Imbryki emaliowane posiadają uchwyt, który niestety dość szybko się nagrzewa, co niesie za sobą ryzyko poparzenia, warto mieć przy sobie ręcznik kuchenny lub rękawice, przez którą bezpiecznie złapiemy imbryk.
- Jeżeli mamy do czynienia ze zwykłym imbrykiem emaliowanym to może być trudno zadbać o odpowiedni czas parzenia się herbaty, a zbyt długie parzenie się naparu może sprawić, że będzie on gorzki. Z tym problemem jednak łatwo sobie poradzić! Na rynku jest całe mnóstwo różnego rodzaju zaparzaczy w których możemy parzyć herbatkę i mieć pewność, że niechciane fusy nie zostaną w imbryku.