Gotowanie na parze to dobry start dla zdrowego odżywiania. Gotując w garnku do gotowania na parze nie używamy tłuszczu, który sprawia, że nasze dania są wysokokaloryczne i ciężkie. Ważne jest również, że na parze nie ma ryzyka przypalenia potrawy, a spalone potrawy są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Gotowane na parze warzywa i ryby zachowują więcej cennych mikroelementów i są bardziej soczyste. Garnek do gotowania na parze jest bardzo prosty w obsłudze. Do garnka wlewamy wodę, a do sitka potrawę i wkładamy sitko w garnek. Całość przykrywamy pokrywką i czekamy na rezultaty. Od czasu do czasu warto zerknąć, jak ma się potrawa, ale nie za często — podnoszenie pokrywki wydłuża czas parowania potraw. Czas trzymania potrawy na parze jest różny, warto więc mieć w pogotowiu ściągę, aby wiedzieć, ile czasu trzymać na parze dane warzywo czy mięso.
Czas gotowania na parze
Warzywa
- Bakłażan w plastrach: 10 minut
- Brokuł w różyczkach: 15 – 20 minut
- Burak w plastrach: 25 minut
- Cebula: 35 minut
- Cukinia w plastrach: 5 – 10 minut
- Dynia pokrojona w kostkę: 8 minut
- Fasola szparagowa: 20 – 30 minut
- Groszek: 20 minut
- Kalafior w różyczkach: 15 – 20 minut
- Karczochy: 45 minut
- Kolba kukurydzy: 20 – 25 minut
- Liście szpinaku: 5 minut
- Marchew w plastrach: 15 minut
- Papryka w plastrach: 10 minut
- Pokrojona kapusta: 15 – 18 minut
- Seler w plastrach: 20 minut
- Szparagi: 15 minut
- Ziemniaki pokrojone w kostkę: 20 minut
Owoce
- Banan: 10 minut
- Gruszki: 20 minut
- Jabłko w ćwiartkach: 10 – 15 minut
Produkty odzwierzęce
- Filet z ryby: 5 – 10 minut
- Jajka na miękko: 6 minut
- Jajka na twardo: 12 – 15 minut
- Kiełbaski: 10 – 15 minut
- Krewetki: 2 – 5 minut
- Małże: 10 – 15 minut
- Parówki: 5 – 8 minut
- Pierś z kurczaka: 15 – 20 minut
- Podudzia z kurczaka: 30 – 35 minut
- Przegrzebki: 2 – 5 minut
- Ryba: 20 – 25 minut
- Schab: 10 – 15 minut
Inne
- Grzyby: 15 minut
- Kasza kuskus: 25 minut
- Makaron: 20 – 25 minut
- Ryż: 25 – 35 minut