Zauważyliście, że brokuły na zdjęciach i w restauracjach zwykle mają piękny, zielony kolor? Tymczasem na naszych talerzach często lądują poszarzałe i blade. Z czego to wynika i jak uniknąć takiego efektu?
Jak ugotować brokuły?
Przed samym gotowaniem należy brokuły odpowiednio przygotować! Dokładnie myjemy warzywo, a następnie od łodyżki odcinamy pojedyncze różyczki. Łodyżkę także można pokroić i wrzucić do garnka. Kolejnym krokiem jest gotowanie, możemy przyrządzić brokuły na parze lub w wodzie.
Gotowanie brokułów w wodzie
Początkowo do garnka wkładamy brokuły i zalewamy wodą, tak aby całe były zakryte. Do wody dodajemy łyżkę octu i odstawiamy na kilka minut.
W osobnym garnku należy zagotować wodę, a tymczasem brokuł przerzucamy na durszlak i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do zagotowanej wody dodajemy po łyżeczce soli i cukru oraz wyciskamy połowę cytryny. Do wrzącej wody wrzucamy brokuł i gotujemy kilka minut, aż do zmięknięcia.
Następnie brokuły odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Dzięki temu utrzyma swój intensywny, zielony kolor!
Gotowanie brokułów na parze
Gotowanie brokułów na parze to jeszcze lepszy sposób przyrządzenia tego warzywa, aby nie straciło swojego koloru i składników odżywczych. Do garnka wlewamy około 3 l zimnej wody, nakładamy na niego metalowy koszyk z brokułem i kładziemy pokrywkę. Najłatwiej przyrządzić brokuła w specjalnym garnku do gotowania na parze.
Brokuły trzymamy na parze przez około 10 minut od zagotowania wody. Warto sprawdzać widelcem twardość warzywa. Tak jak w przypadku gotowanych brokułów, zalecamy zahartować je zimną wodą.