Jednym z pierwszych dań, jakie uczymy się przygotowywać jeszcze jako dzieci są jajka w różnych postaciach. Na miękko, na twardo, sadzone… Tak jak jajko na twardo zwykle nie stanowi większych problemów tak na miękko… Przyznajcie się, ile razy wyszło Wam zbyt płynne lub za mocno ścięte? Właśnie dlatego postanowiłam przygotować ściągę dotyczącą przygotowywania jajek w różnej formie.
Ile czasu gotować jajko na miękko?
Przede wszystkim wodę należy zagotować w rondelku i dopiero wtedy wrzucić do niej jajko, które wcześniej przynajmniej parę godzin stało w temperaturze pokojowej. Dzięki temu będziemy mieć największą kontrolę nad czasem i i temperaturą. Najlepsze jajko na miękko będzie po około 4 minutach. Wówczas białko powinno być już ścięte, a żółtko wciąż delikatne i kremowe. Po ściągnięciu rondla z palnika należy szybko wylać gorącą wodę i zalać jajka zimną, aby powstrzymać proces ścinania.
Ile czasu gotować jajko na twardo?
Jak już wspominałam na początku, zwykle to z jajkami na miękko są problemu. Jajka na twardo zdawać by się mogło, że nie mogą się nie udać!
A jednak…W pewnym momencie zbyt długo gotowane jajko możne ściąć się do takiego stopnia, że żółtko nabierze zielonkawego odcienia, a wokół niego pojawi się szarozielona powłoka. Takie jajko nabiera też niezbyt przyjemnego zapachu siarkowodoru.
Co jeszcze może się nie udać? Jajko może pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury. Istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Jajka powinno się trzymać w temperaturze pokojowej na parę godzin przed gotowaniem, dzięki temu gorąca woda nie będzie dla nich tak dużym szokiem termicznym, jak chwilę po wyciągnięciu z lodówki.
No więc ile czasu gotować jajka, aby były „na twardo”? Najlepiej aby to było 8-9 minut. 10 jest uznawane za górną granicę, po której jajka są już przegotowane i może pojawić się zielonkawa obwódka oraz nieprzyjemny zapach.