Prawidłowe rozłożenie sztućców wedle zasad savoir-vivre jest ważne, ale jeszcze ważniejsze jest dobre samopoczucie naszych gości. W związku z tym nie należy przesadzić. Jeżeli porozkładasz 4 rodzaje noży: do dania głównego, do przystawki, do ryb i do masła; do tego 5 widelców: do przystawki, do ryb, do dania głównego, do ciasta i do owoców morza, a do tego jeszcze kilka rodzajów łyżeczek… To nasi goście poczują się, jak na egzaminie z zasad prawidłowego doboru sztućców. Od razu dopasuj sztućce do dań, które będziesz podawać i postaraj się ograniczyć ich ilość, aby intuicyjnie łatwo było podjąć decyzję, które sztućce dobrać do jakiego dania. Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w pełny zestaw sztućców, tak aby niczego nie zabrakło, polecamy duże zestawy sztućców w naszym sklepie: https://kuketo.pl/sztucce-zestawy.
Savoir-Vivre przy układaniu sztućców
Podstawowa zasada rozmieszczenia sztućców na stole jest prosta. Sztućce powinny być ułożone zgodnie z kolejnością podawania potraw. Sztućce do pierwszego dania powinny leżeć najdalej od talerza, a kolejne być coraz bliżej. Dodatkowo noże powinny znajdować się zawsze po prawej stronie talerza, a widelce po lewej (wyjątkiem jest widelczyk do ciasta). Noże powinny być zawsze odwrócone ostrzem w stronę talerza, a widelce ząbkami do góry. Sztućce do deseru kładziemy nad talerzem, mogą być również doniesione dopiero w trakcie przyjęcia.
- Talerz podstawowy
- Talerz do zupy
- Talerz do przystawki
- Widelec do dania głównego
- Widelec do przystawki
- Nóż do dania głównego
- Łyżka do zupy
- Łyżeczka do deseru
- widelczyk do ciasta
- Filiżanka
- Łyżeczka do herbaty
- Serwetka