Sezon na śliwki jest już w pełni, najwyższy więc czas, aby przygotować suszone śliwki, jeżeli chcemy rozkoszować się nimi przez całą zimę! Suszone śliwki to fajna przekąska, ale przede wszystkim idealne uzupełnienie wielu dań kuchni polskiej i nie tylko. Suszone śliwki oczywiście można także kupić w sklepie, te jednak nigdy nie będą tak smaczne i nie posiadają tak dużo składników odżywczych. Dzisiaj więc prosta i przydatna instrukcja, jak ususzyć śliwki.
Suszenie śliwek krok po kroku
Krok 1
Wybierz odpowiednie owoce. Do ususzenia nie należy wybierać śliwek uszkodzonych i zbyt dojrzałych. Śliwki powinny być jędrne, zdrowe i dojrzałe.
Krok 2
Śliwki myjemy delikatnie, a następnie przepłukujemy wrzątkiem, w celu zmiękczenia skórki. Teraz śliwki osuszamy ręcznikiem lub pozostawiamy do wyschnięcia.
Krok 3
Śliwki drylujemy, a następnie układamy na gęstej, metalowej kratce i wstawiamy do piekarnika.
Krok 4
Owoce suszymy w temperaturze 50 st. C. przez około 4 godziny. Najlepiej pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika, co przyspieszy proces suszenia.
Krok 5
Teraz owoce wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia, następnie ponownie wkładamy je do piekarnika na kolejne 4 godziny do temperatury 60 st. C.
Krok 6
Najlepiej przechowywać suszone śliwki w zakręcanych słoikach lub innych szczelnych pojemnikach do przechowywania. Ważne, aby śliwki przechowywane były w suchym miejscu, bez dostępu wilgoci.