To nasze DRUGIE urodziny!
-20% na wszystko
KOD: MAJ20

Poznaj autora

Gabriela Goraj

Jak suszyć śliwki w piekarniku?

Sezon na śliwki jest już w pełni, najwyższy więc czas, aby przygotować suszone śliwki, jeżeli chcemy rozkoszować się nimi przez całą zimę! Suszone śliwki to fajna przekąska, ale przede wszystkim idealne uzupełnienie wielu dań kuchni polskiej i nie tylko. Suszone śliwki oczywiście można także kupić w sklepie, te jednak nigdy nie będą tak smaczne i nie posiadają tak dużo składników odżywczych. Dzisiaj więc prosta i przydatna instrukcja, jak ususzyć śliwki.

Suszenie śliwek krok po kroku

Krok 1

Wybierz odpowiednie owoce. Do ususzenia nie należy wybierać śliwek uszkodzonych i zbyt dojrzałych. Śliwki powinny być jędrne, zdrowe i dojrzałe.

Krok 2

Śliwki myjemy delikatnie, a następnie przepłukujemy wrzątkiem, w celu zmiękczenia skórki. Teraz śliwki osuszamy ręcznikiem lub pozostawiamy do wyschnięcia.

Krok 3

Śliwki drylujemy, a następnie układamy na gęstej, metalowej kratce i wstawiamy do piekarnika.

Krok 4

Owoce suszymy w temperaturze 50 st. C. przez około 4 godziny. Najlepiej pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika, co przyspieszy proces suszenia.

Krok 5

Teraz owoce wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia, następnie ponownie wkładamy je do piekarnika na kolejne 4 godziny do temperatury 60 st. C.

Krok 6

Najlepiej przechowywać suszone śliwki w zakręcanych słoikach lub innych szczelnych pojemnikach do przechowywania. Ważne, aby śliwki przechowywane były w suchym miejscu, bez dostępu wilgoci.

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.