W większości polskich domów przy wielkanocnym stole nie może zabraknąć wielkanocnego żurku. To potrawa, którą każdy doprawia nieco inaczej, podstawowe składniki zawsze są jednak takie same. A czy wiecie, skąd pochodzi słowo żur? Pochodzi ono od staroniemieckiego słowa sūr, czyli kwaśny! Dziś zdradzę Wam, z jakiego przepisu ja korzystam, przyrządzając wielkanocny żurek.
Przepis na żurek wielkanocny
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 400 ml zakwasu żytniego do żurku
- 500 g białej kiełbasy
- 50 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
Bulion zagotowujemy w garnku i dodajemy do niego białą kiełbasę, gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy żurek, warto dodawać go powoli i stopniowo – do smaku. Gotujemy jeszcze przez parę minut i na koniec dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
Żurek podaję z gotowanymi na twardo jajkami, pokrojoną kiełbasą i ziemniakami. Fajnym rozwiązaniem jest także podanie żurku w chlebie!
A może potrzebujesz innych porad dotyczących Wielkanocy? A może zastanawiasz się, ile przed świętami zasiać rzeżuchę? Odpowiedź na to i inne pytania odnajdziesz na naszym blogu!