Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak upiec domowe bagietki? Przepis i niezbędne akcesoria

Zastanawiasz się, jak upiec chrupiące, aromatyczne bagietki w zaciszu własnego domu? Wszystko zaczyna się od odpowiedniego, sprawdzonego przepisu i niezbędnych akcesoriów. Gotowy na kulinarne wyzwanie? Czas rozpocząć pieczenie własnych, wyśmienitych bagietek!

Domowe bagietki krok po kroku – co będzie potrzebne?

Przygotowania do wypieku domowych bagietek warto rozpocząć od wybrania odpowiednich akcesoriów. Skutecznie ułatwią one cały proces przygotowywania pieczywa. Jakie formy i blachy do pieczenia bagietek wybrać? Jakie przybory są niezbędne? Oto lista akcesoriów, które warto mieć!

  • Duża miska: Do zagniatania ciasta i jego wyrastania.
  • Łopatka cukiernicza: Ułatwi przenoszenie bagietek na formę do pieczenia.
  • Ostry nóż kuchenny: Niezbędny do stworzenia charakterystycznych nacięć na wierzchu bagietki.
  • Czysta ściereczka: Do przykrycia ciasta podczas wyrastania.
  • Forma do bagietek: Specjalna blacha ułatwiająca utrzymanie kształtu bagietek podczas pieczenia.

Czy da się upiec bagietki bez specjalnej formy? Jak najbardziej, istnieją przepisy, które pozwalają na domowy wypiek bez osprzętu. Jednak blacha do bagietek to bardzo praktyczne narzędziem, które nie tylko gwarantuje, że każda bagietka będzie miała idealny kształt. Co więcej, tego typu formy posiadają specjalne wypustki, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza – to właśnie ona jest odpowiedzialna za chrupiącą skórkę. Warto więc zainwestować w tego typu akcesorium, aby pieczenie domowych bagietek stało się jeszcze prostsze i przyjemniejsze.

Prosty przepis na bagietki – lista składników

Jak upiec bagietki w domu? Produkty, których będziemy do tego potrzebować, to:

  • 7 g suchych drożdży lub 15-20 g świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej – typ 750)
  • szklanka ciepłej wody – 250 ml
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Kiedy mamy już wszystkie składniki i akcesoria, możemy zabrać się do pracy. Przygotowywanie ciasta na bagietki może być czasochłonne, jednak doskonały smak i chrupkość na pewno zrekompensują nam tę drobną niedogodność.

  1. Odmierz i przygotuj wszystkie składniki, a następnie do dużej miski wsyp mąkę. Przygotuj również szklankę ciepłej wody, sól, cukier oraz oliwę.
  1. Zrób zaczyn (dotyczy świeżych drożdży). Do szklanki lub innego, wysokiego naczynia wkrusz lub wsyp drożdże. Dodaj jedną łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki wody. W dalszej kolejności całość dobrze wymieszaj, a następnie odstaw w ciepłe miejsce. Naczynie należy zakryć ręcznikiem papierowym. Po upływie kilkunastu minut zaczyn powinien urosnąć i zamienić się w buzującą piankę. 

Uwaga: Suche drożdże nie wymagają robienia zaczynu. Wsypujemy je do miski razem z resztą składników i od razu przechodzimy do kolejnych etapów przygotowywania ciasta.

  1. Do miski z mąką wsyp sól, dodaj olej oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie do 4 minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. 
  1. Uformuj bagietki: Ciasto podziel na 3 różne części. Dłońmi wałkuj każdy kawałek na sznurek średnicy około 4 cm. Blaszkę lub foremkę pod bagietki natłuść oliwą i obsyp mąką. Ułóż bagietki i delikatnie oprósz je mąką z góry. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu lub w lekko nagrzanym piekarniku (temperatura 30-40 stopni Celsjusza).
  2. Po wyrośnięciu każdą bagietkę natnij lekko kilka razy po ukosie. Użyj w tym celu bardzo ostrego noża. 

Jak upiec chrupiącą bagietkę?

Wyrośnięte bagietki na blaszce umieść w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Piecz łącznie około 25 minut – pieczenie góra-dół.


Jak już wspomnieliśmy wyżej, sekretem idealnie chrupiących, domowych bagietek są odpowiednie formy i blachy do pieczenia. To jednak nie wszystko. Co 5-10 minut możesz otworzyć na chwilę piekarnik i lekko spryskać bagietki wodą. Będą one wówczas bardziej rumiane i chrupiące. Następnie gotowe pieczywo wyjmij od razu po upieczeniu. Dla uzyskania efektu jeszcze lepszej chrupkości możesz studzić bagietki na specjalnej kratce.