Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak używać i czym są kociołki uzbeckie – kazany?

Nadeszło lato, temperatury na termometrach wzrosły, a co za tym idzie, coraz chętniej decydujemy się na pikniki, grille i ogniska. Na takie właśnie ognisko idealnie sprawdzą się kociołki żeliwne, w  których przygotujemy pyszne, aromatyczne posiłki. A wyczekane dania podczas ogniska z przyjaciółmi zawsze smakują o wiele lepiej! Dzisiaj opowiem Wam o konkretnym rodzaju kociołków żeliwnych, jakim są kazany i zaprezentuje sposób na jego wypalanie oraz przekażę kilka najważniejszych zasad pielęgnacji tego rodzaju naczyń.

Co to jest kociołek uzbecki?

Kociołek uzbecki określany jest często jako kazan. Kazany to żeliwne naczynia służące do wieszania nad ogniskiem. Ich cechą charakterystyczną jest okrągłe dno, a kształtem przypominają patelnie wok. Kociołki uzbeckie sprawdzą się idealnie do gotowania egzotycznych, azjatyckich potraw na ognisku! Kazany przez całkowicie okrągłe dno nie nadają się do użytkowania na żadnej kuchence, ani w piekarniku, ich przeznaczeniem jest wieszanie nad ogniskiem!

 

Jak wypalać kociołki żeliwne?

Wszystkie naczynia żeliwne przed pierwszym użyciem należy odpowiednio zakonserwować. Szczegółowy proces konserwacji i pielęgnacji wszystkich naczyń żeliwnych znajdą Państwo tutaj (Jak pielęgnować naczynia żeliwne Brizoll?).

Tymczasem o samym wypalaniu!

Wypalanie naczyń żeliwnych może zwykle odbyć się na kuchence gazowej, w piekarniku lub nad ogniskiem. Inaczej sytuacja ma się w przypadku kociołka kazan, który ze względu na okrągłe dno może być wypalany jedynie na ognisku. Kociołki uzbeckie przed pierwszym użyciem należy umyć wodą, a następnie wypalić nad ogniskiem, po czym konieczne jest nasmarowanie naczynia olejem. Zalecamy, aby po każdym kolejnym umyciu naczynie było dokładnie osuszane ręcznikiem papierowym i konserwowane cienką warstwą tłuszczu.

Chcąc wypalić kociołek żeliwny na ognisku, powieś go dokładnie tak, jak wisiałby podczas przygotowywania potrawy. Nie opalaj go z różnych stron, jest to nie potrzebne, a dodatkowo możesz się w ten sposób łatwo poparzyć. Nie wkładaj pokrywy naczynia bezpośrednio do ognia! Pokrywa wypali się wystarczająco, leżąc na swoim miejscu, na kociołku.

Pamiętaj!

  • W naczyniu żeliwnym nie wolno przechowywać żywności.
  • Naczynie żeliwne należy myć jak najrzadziej, a po każdym myciu ponownie osuszyć i natłuścić.
  • Jeśli sytuacja tego nie wymaga, możesz jedynie oczyścić naczynie z jedzenia, pozostawiając wewnątrz tłuszcz.
  • Naczynia żeliwne możesz kłaść w ogniu, ale pamiętaj, że wszystko wraz z uchwytem będzie gorące, możesz się poparzyć!
  • W kazanach uchwyty są aluminiowe, nie możesz narażać ich na bezpośrednie oddziaływanie ognia. Aluminium topnieje w temperaturze 650 st. C.