Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak zdrowo grillować?

Początek maja to najwyższy czas na rozpoczęcie sezonu grillowego. Obawiasz się, że potrawy z grilla mogą zaszkodzić Twojej diecie lub zdrowiu? W jaki sposób grillować, aby było to bezpieczne dla naszego zdrowia i sylwetki, ale też smaczne? Spieszę z pomocą!

Czym rozpalić grilla?

Zdrowe grillowanie należy rozpocząć od odpowiedniego wzniecenia ognia. Przede wszystkim nie rozpalaj grilla przy pomocy gazet, drewna z mebli czy kartonów. Do rozpalenia ognia najlepiej będzie wykorzystać specjalny brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i nieposiadający żywicy. Żywica podczas spalania wydziela rakotwórcze aromaty. Po rozpaleniu grilla zaczekaj, aż brykiet lub węgiel pokryje się popiołem i dopiero wtedy rozpocznij grillowanie. Pamiętaj także, że podpałka służy jedynie do wzniecenia ognia, nie możesz jej wrzucać do ognia w trakcie grillowania. Trujące opary z podpałki przedostaną się do pożywienia. Zamiast tego możesz spróbować wzniecić gasnący ogień za pomocą specjalnej dmuchawy do grilla.

Grilluj na aluminiowych tackach

Najczęstszym błędem popełnianym podczas grillowania jest układanie jedzenia bezpośrednio na ruszcie. Absolutnie nie rób tak! Zamiast tego kup jednorazowe tacki aluminiowe i na nich kładź jedzenie. Dlaczego? Podczas grillowania z mięs wytapia się tłuszcz, który skapuje w ogień, spala się i wydziela wówczas niezdrowe, toksyczne związki chemiczne, które z kolei unoszą się ku górze do naszego jedzenia.

Idealnie wypieczone mięso

Mięso powinno być dopieczone, ale nie przypalone. Surowe w środku mięso mogłoby nam zaszkodzić, z kolei przypalone zawiera najwięcej szkodliwych związków. Pamiętaj więc, aby mieć cały czas grilla pod okiem, miej przy sobie termometr to sprawdzania temperatury mięsa i szczypce kuchenne, z których pomocą będziesz regularnie odwracał jedzenie i kontrolował jego stan. Przed smażeniem można spróbować posmarowania mięsa tłuszczem za pomocą pędzelka kuchennego, dzięki temu będzie ono bardziej soczyste i mniej przypalone.