Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak zdrowo smażyć?

Zdrowe smażenie brzmi jak coś niemożliwego? Oczywiście, nigdy nie sprawimy, żeby smażenie było czymś „fit”, możemy jednak ograniczyć jego kaloryczność i szkodliwość dla zdrowia. Poniżej znajdziecie kilka zasad, dzięki którym wasze smażenie będzie znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne!

Zasady zdrowego smażenia

  • Odpowiedni dobór tłuszczu

Najlepszym, najzdrowszym wyborem do smażenia jest nasz polski olej rzepakowy! Doskonale nadadzą się także oleje ryżowe, oleje kokosowe i inne tłuszcze wysokotemperaturowe. Oleje, które wykorzystujemy do smażenia, powinny zaczynać dymić dopiero w temperaturze 230-240 st. C.

  • Nagrzewanie patelni

Zależnie od rodzaju patelni i kuchenki, różny jest czas nagrzewania naczynia. Na indukcji może być to ledwie 10 sekund, tymczasem na kuchence gazowej nawet około minuty. Patelnia gdy już się rozgrzeje, zaczyna charakterystycznie postukiwać. Należy pamiętać, aby zbyt długo nie rozgrzewać samej patelni. Przegrzanie mogłoby doprowadzić do jej uszkodzenia.

  • Rozprowadzenie tłuszczu

Na patelnię wystarczy wlać do smażenia ledwie kilka łyżek oliwy. Po wlaniu tłuszczu obniżamy temperaturę palnika, aby nie palić tłuszczu. Oliwę rozprowadzamy okrężnymi ruchami po patelni. W razie potrzeby dolewamy nieco tłuszczu w trakcie smażenia

  • Rozpoczęcie smażenia

Ważne, aby rozpocząć smażenie dopiero gdy tłuszcz będzie nagrzany. Można to łatwo sprawdzić, wkładając końcówkę opanierowanego mięsa czy innego produktu, który smażymy do tłuszczu. Jeżeli tłuszcz w tym miejscu zacznie skwierczeć, to znaczy, że patelnia jest gotowa do smażenia. Dzięki włożeniu produktu dopiero na nagrzany olej, nasz posiłek pochłonie znacznie mniejszą ilość tłuszczu.

  • Trzykrotne smażenie

Często smażąc normalnie, najpierw jedna, następnie druga strona, doprowadzamy do tego, że pierwsza strona smażenia jest niedosmażona, druga z kolei aż nazbyt wysmażona i wysuszona. Właśnie dlatego warto zdecydować się na smażenie z trzech stron! Początek jest normalny. Obsmażamy przez parę minut jedną stronę, przewracamy i tak samo smażymy drugą. Następnie jednak ponownie odwracamy produkt do dosmażenia z pierwszej strony. W ten sposób przygotowane przez nas jedzenie będzie soczyste w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące.

Polecane patelnie ze strony naczynia.olkusz.pl:

  1. Patelnia żeliwna 24 cm Brizoll 76,90 zł

Patelnie żeliwne to doskonałe naczynia do zdrowego smażenia. Naczynie to jednak wymaga cierpliwości, po każdym użyciu musi być odpowiednio umyte i pielęgnowane. Patelnia odwdzięcza się jednak pysznymi, aromatycznymi daniami!

2. Patelnia ceramiczna 28 cm Gerlach 148,90 zł

Patelnia Gerlach posiada wyjątkową powłokę Ilag Non-Stick Xera-Dur. Patelnia jest wyjątkowo twarda i odporna na ścieranie, a dodatkowo można na niej smażyć bezpiecznie z małą ilością tłuszczu.

3. Patelnia mineralna 24 cm Prestige UK 199,00 zł

Patelnia Prestige UK to naczynie najwyższej jakości. Patelnia posiada aż potrójną warstwę nieprzywierającą, zapewniającą łatwe czyszczenie i niskotłuszczowe gotowanie.