Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak zrobić czekoladowe fondue?

7 lipca jest Światowy Dzień Czekolady, ale, ale to nie jedyny taki dzień w roku! My – Polacy, uznaliśmy 12 kwietnia jako swój własny Dzień Czekolady! No i nie ma w zasadzie w tym nic dziwnego, że stworzyliśmy sobie kolejny pretekst do podjadania słodyczy, bo kto nie lubi czekolady? Wiedzieliście, że statystyczny Polak rocznie zjada ponad 6 kg czekolady? A Wy należycie do tych łasuchów czy raczej czekolada tylko od święta? Tak czy inaczej, mamy dziś święto, więc każdy może czuć się zwolniony z diety i złapać za kawałek czekolady, lub iść w moje ślady i zdecydować się na czekoladowe fondue!

Co to jest czekoladowe fondue?

Fondue pochodzi ze Szwajcarii i klasycznie była to potrawa przygotowywana z wielu rodzajów serów. Roztapianiu w tamtym przypadku serów i utrzymywaniu ich w takiej temperaturze, aby miały wciąż lejącą konsystencję. Cały zamysł takiego dania polegał na maczaniu w owym serze pieczywa i warzyw i przekąszania. Czekoladowe fondue to coś dokładnie takiego samego, ale zamiast sera jest czekolada, w której maczamy owoce. Wiele osób macza w czekoladowym fondue także pianki, ale dla mnie jest to już zbyt słodkie.

Przepis na czekoladowe fondue

Składniki:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Owoce: banany, jabłka, kiwi, ananas

Śmietankę wlewamy do rondelka i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa przekładamy ją do podgrzewanego pojemniczka na fondue.

Teraz wystarczy obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki wszystkie owoce i możemy maczać je w czekoladzie.

Smaczego i miłego Dnia Czekolady! 🙂