Kasztany to wciąż u nas w Polsce dość niecodzienna przekąska. Staje się jednak coraz bardziej popularna i warto przynajmniej raz skosztować pieczonych kasztanów! Pierwsze kasztany powoli pojawiają się już na sklepowych półkach, a najwięcej będzie ich z początkiem października. Ważne, żebyś wiedział, że kasztany sklepowe — jadalne, to nie to samo co kasztany, które możesz znaleźć w parku! Wybierając kasztany w sklepie, zwróć uwagę na kilka rzeczy. Kasztany powinny być ciężkie i nie obijać się w środku — oznaczałoby to, że są wysuszone. Co oczywiste, nie wybieraj kasztanów, na których znajdziesz pleśń, ale także pękniętych i z przebarwieniami. Skazy na kasztanach mogą świadczyć o ich wewnętrznym gniciu. Możesz także powąchać kasztan, nie powinieneś wyczuć woni pleśni. A jak już znajdziemy odpowiednie kasztany, nie pozostaje nic innego jak zabrać się za ich przygotowanie!
Przepis na pieczone kasztany
Składniki:
- Jadalne kasztany
- Sól
Do przygotowania kasztanów potrzebujemy ostrego, niezbyt dużego noża z ząbkami. Nóż z piłką jest konieczny, aby móc „wgryźć się” w skórkę kasztana.
Kasztany myjemy, osuszamy i następnie nacinamy na każdym od wypukłej strony krzyżyk. Teraz wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Kasztany powinny spoczywać na dnie, jeżeli wypływają do góry, prawdopodobnie są robaczywe albo uszkodzone.
Pozostawiamy je tak na pół godziny. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 st. C. z grzaniem góra dół, a na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Kolejnym krokiem jest wyciągnięcie kasztanów z wody i delikatne osuszenie ich. Następnie układamy je na blaszce, którą wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Łupinka w orzechach powinna lekko otworzyć się jak na zdjęciu obok.
Gotowe kasztany obieramy, póki są jeszcze ciepłe, solimy i możemy zajadać!