Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak zrobić sok z buraka?

Dziś dzień buraka i z tej okazji porozmawiamy sobie trochę o pozytywnym i negatywnym wpływie buraka na nasze zdrowie. Zdradzę Wam też przepis na pyszny sok z buraka. Domowy sok z buraka jest mega pyszny i bardzo zdrowy, a przygotowanie go jest proste i dość szybkie. Sok z buraka jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości i poprawia doskonale stan całego organizmu. Burak pomoże zwalczyć zmęczenie, poprawi krążenie krwi i oczyści nerki. Istnieją jednak przeciwwskazania, przez które niektóre osoby, powinny odpuścić sobie tę przyjemność.

Lecznicze właściwości soku z buraka

  • Sok z buraka korzystnie wpływa na układ immunologiczny organizmu.
  • Sok z buraka zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i wspomaga leczenie tego typu chorób.
  • Sok z buraka wspomaga krążenie krwi i wzmacnia kości.
  • Sok z buraka niweluje ból głowy i wspomaga leczenie silnych migren.
  • Sok z buraka zapobiega twardnieniu żył i tętnic.
  • Sok z buraka łagodzi bóle menstruacyjne
  • Sok z buraka wspomaga proces oczyszczania wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego

Przeciwwskazania i skutki uboczne picia soku z buraka

Wydawać by się mogło, że sok z buraka to samo zdrowie, trzeba jednak z tym zdrowiem uważać! Sok z buraka jest bardzo silny w działaniu, należy więc spożywać go w towarzystwie innych warzyw i owoców. Skoncentrowana dawka może nam zaszkodzić: spowodować dyskomfort i złe samopoczucie. Sok z buraka może zaszkodzić także osobom, cierpiącym na wzdęcia, zgagi i przewlekłe biegunki.

Soku z buraka nie powinny w ogóle pić osoby, cierpiące na poniższe dolegliwości:
  • dna moczanowa
  • kamica nerkowa
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • kłębuszkowe zapalenie nerek
  • odmiedniczkowe zapalenie nerek
  • zespół nerczycowy

Przepis na sok z buraka

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 0,5 g jabłek
  • 0,5 g marchewki

Wszystkie składniki myjemy i obieramy. Kroimy wszystko na grubą kostkę. Warto mieć dobrej jakości naostrzony komplet noży, ponieważ buraki są twarde i tnie się je trudno. Buraki wrzucamy do sokowirówki, następnie dodajemy marchewkę i jabłka.

Cały powstały sok przelewamy przez sitko, aby pozbyć się powstałej, mało apetycznej pianki. Powstały sok możemy nieco rozcieńczyć z wodą, zależenie od słodkości i kwaśności użytych składników, można też sok dosłodzić lub dodać soku z cytryny.