Zastanawiasz się, w jakim garnku najlepiej i najbezpieczniej będzie smażyć frytki? Zaskoczę Cię! Frytkownica to duży koszt, a garnek z sitkiem dodatkowy zbędny element… Najlepszy do smażenia frytek będzie zwyczajny, dobrej jakości garnek emaliowany o grubym korpusie!
W jakim garnku smażyć frytki?
Garnek, w którym smażymy frytki, powinien przede wszystkim być wykonany z grubego korpusu. W pierwszym lepszym dyskoncie garnek emaliowany może być wykonany z aluminium o grubości około 0,4 mm, to bardzo mało. Tymczasem, garnki emaliowane Belis są wykonane z blachy o grubości aż 1,2 mm, czyli trzy razy więcej! Dlaczego grubość korpusu jest tak ważna? Jeśli garnek posiada odpowiednio grube dno, frytki nie będą nam przywierać do garnka, a grube ścianki zapewnią odpowiednie utrzymanie wysokiej temperatury. Wysoka temperatura jest ważna, aby nasze frytki nie nasiąkały tłuszczem, zamiast się smażyć. Dlatego też warto zdecydować się na garnek ze szczelną pokrywką. Pamiętajmy jednak, że frytki trzeba od czasu do czasu zamieszać!
W garnkach emaliowanych nie należy używać przyborów kuchennych, które mogą uszkodzić powierzchnię. Czy zatem jesteśmy zmuszeni moczyć drewniane łyżki w oleju? Absolutnie, nie. Polecamy specjalne nylonowe łopatki, które nie rysują powierzchni, a jednocześnie są łatwe do utrzymania w czystości i higieniczne.
Jeżeli uzupełniasz nową kuchnię lub Twoje dotychczasowe garnki są już stare i zniszczone, pomyśl nad zakupem całego kompletu garnków. Polecamy zestaw garnków emaliowanych Belis, w którego skład wchodzą garnki z pokrywkami w aż 4 rozmiarach. Dzięki kupnu dużego zestawu garnków zaoszczędzisz, a Twoja kuchnia będzie utrzymana w jednolitej kolorystyce.