Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jaki wybrać garnek do warzenia piwa?

Piwowarstwo domowe to nie tak trudne zajęcie, jak mogłoby się wydawać, a wiele osób, które rozpoczyna produkcję staje się pasjonatami tego rzemiosła. W domowych warunkach można przyrządzić tak samo dobre, lub nawet lepsze trunki niż w wielkich koncernach. Warzenie piwa to proces długotrwały, który trwa parę miesięcy, a nawet lat. Chcesz spróbować swoich sił w piwowarstwie i zastanawiasz się, jaki garnek będzie odpowiedni? Postaram się pomóc i wyjaśnić, abyście podjęli dobrą decyzję.

W jakim garnku warzyć piwo?

Pojemność garnka na jaki się zdecydujemy zależy tylko od tego, jaką ilość piwa chcemy uzyskać. Najwięcej osób decyduje się jednak na garnki powyżej 20 litrów, często polecane są też garnki 50 litrowe, ponieważ dają one większe możliwości. Jeśli chodzi o materiał, z jakiego wykonane są garnki to przede wszystkim, nie powinny być one ocynkowane. Wynika to z faktu, iż brzeczka piwna może reagować z cynkiem i go rozpuszczać. Pozostają więc do wyboru garnki stalowe i garnki emaliowane. Na korzyść garnków emaliowanych z pewnością przemawia cena. Za tą samą pojemność garnka zapłacimy o kilkadziesiąt złotych taniej w przypadku emaliowanego, niż stalowego. Garnki stalowe są jednak bardziej wytrzymałe, nie pojawiają się na nich odpryski, co dzieje się niestety z emalią. Nie można nie wspomnieć o fakcie, że emalia zawsze jest wyborem bezpieczniejszym i bardziej higienicznym. Powłoka emaliowana jest łatwa do utrzymania w czystości, nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji, dzięki temu potrawy, a w tym przypadku piwo z takiego garnka nie zaszkodzi alergikom, czy osobom starszym.

 

1. Garnek emaliowany 50 l - 209,90 zł
2. Garnek stalowy 20 l - 144,90 zł