Zamów do 18 grudnia, a Twoje zamówienie dotrze przed świętami! Darmowa dostawa od 299 zł!

Jakich garnków nie kupować?

Jakich garnków lepiej nie kupować? Wybór odpowiednich naczyń do kuchni może być kluczowy dla naszego zdrowia oraz jakości przygotowywanych potraw. Istnieje wiele rodzajów garnków dostępnych na rynku, ale nie wszystkie są równie bezpieczne i funkcjonalne. Niestety, niektóre metale, używane w produkcji garnków, mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, przenosząc się do jedzenia i wpływając na nasz organizm

Jakie garnki są szkodliwe?

Garnki wykonane z aluminium oraz miedzi bez odpowiedniej powłoki ochronnej mogą być szkodliwe dla zdrowia. Aluminium, choć jest lekkie i przewodzi ciepło skutecznie, może reagować z kwasami zawartymi w żywności, co prowadzi do przenikania tego metalu do potraw. Długotrwałe spożywanie dań gotowanych w aluminiowych naczyń może być związane z ryzykiem różnych chorób, w tym problemów neurologicznych. Co istotne, w takich garnkach nie należy nie tylko gotować, ale także przechowywać potraw. Podobnie miedź jest metalem reaktywnym, który może uwalniać się do potraw, zwłaszcza gdy są gotowane lub przechowywane przez dłuższy czas. Dlatego warto unikać garnków wykonanych z tych materiałów – o ile nie posiadają one specjalnej warstwy ochronnej.

W jakie garnki najlepiej zainwestować?

Najlepszym wyborem przy wyborze garnków są te wykonane z materiałów uznanych za bezpieczne i trwałe. Garnki emaliowane są jednym z najzdrowszych wyborów, ponieważ powłoka emalii chroni przed reakcją z żywnością, a także ułatwia utrzymanie higieny. Zwłaszcza alergicy powinni zdecydować się na wysokiej jakości garnki emaliowane, które zapewnią bezpieczeństwo gotowania. To jednak nie jedyny dobry wybór do kuchni. Komplet garnków ze stali nierdzewnej będzie również trwały, łatwy w czyszczeniu i obojętny w kontakcie z żywnością. Podobnie garnki ceramiczne, marmurowe i żeliwne stanowią świetną opcję dla każdego. Są przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia i dodatkowo zachowują ciepło, co sprzyja równomiernemu gotowaniu potraw. Inwestując w powyższe rodzaje garnków, możesz mieć gwarancję, że Twoje potrawy będą nie tylko pyszne, ale także bezpieczne dla Ciebie i Twojej rodziny

Jakich garnków nie kupować?

Oprócz materiału, z którego wykonane są garnki, istotne jest także zwrócenie uwagi na inne szczegóły podczas zakupu. Po pierwsze, warto sprawdzić, czy blacha użyta do produkcji garnków jest wystarczająco gruba. To samo dotyczy się dna, które powinno być nie tylko grube, ale także idealnie równe. Odpowiednia grubość blachy zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i lepszą trwałość. Solidne uchwyty są również istotne. Przede wszystkim, zapewniają oni wygodę i bezpieczeństwo podczas przenoszenia naczynia wypełnionego gorącymi potrawami. To jednak nie wszystko. Warto zwrócić uwagę na to, czy do garnków dołączone zostały pokrywki. Są one praktycznym udogodnieniem, które pomaga w zachowaniu ciepła oraz sprawia, że gotowanie jest bardziej efektywne. Dobre garnki powinny być dość ciężkie, solidne i po prostu dobrze wykonane – aby mogły dobrze służyć nam przez wiele lat.