Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jakie orzechy są najzdrowsze?

Uwaga, od razu zdradzam Wam odpowiedź, takich nie ma! Orzechy są od siebie po prostu różne, nie sposób wybrać tych najzdrowszych. Większość z nich zawiera mnóstwo cennych witamin, wartości odżywczych oraz minerałów i chociaż kaloryczne, są korzystne dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie orzechów w małych ilościach ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zmniejsza ryzyko chorób serca, wpływa pozytywnie na działanie naszego mózgu i kondycję skóry. Codziennie warto nasypać sobie do miseczki garść orzechów, taka dawka  z pewnością wystarczy! Jest to też bardzo ważny element diety u osób, które są na diecie wegetariańskiej. Poniżej przegląd najpopularniejszych orzechów z uwzględnieniem, jakie witaminy zawierają.

Orzechy włoskie

  • Orzechy włoskie posiadają w składzie 15 % białka, co jest wysoką ilością, chociaż przebijają go inne orzechy takie jak migdały czy nerkowce.
  • Orzech włoski wyróżnia się natomiast spośród innych orzechów wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczą zaledwie 3 orzechy, żeby uzupełnić sobie dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
  • Posiadają także dużą zawartość witaminy B6 i są dobrym źródłem błonnika.
  • Duża zawartość kwasu foliowego w orzechach włoskich sprawia, że są szczególnie zalecane kobietom w ciąży.
  • Należy wspomnieć, że orzechy włoskie zawierają także biotynę, mangan, molibden i witaminę E. Duża ilość witamin i minerałów zawarta w orzechach włoskich sprawia, że mają one niezwykły wpływ na serce i układ krążenia.
  • W orzechach włoskich znajdziemy także ważne dla naszego organizmu fitochemikalia.
  • Kalorie: 645 kcal / 100 g

Orzechy laskowe

  • Orzechy laskowe zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie jednonienasyconych, które obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Są one także bogate w witaminę E, zawierają 15 mg na 100 g, czyli całkowite dzienne zapotrzebowanie!
  • Podobnie jak orzechy włoskie, orzechy laskowe zawierają również duża ilość kwasu foliowego.
  • Spośród wszystkich orzechów, laskowe wyróżniają się dużą zawartością proantocyjanidyn, są one bardzo korzystne dla zdrowia, ponieważ mają one bardzo dużą aktywność przeciwutleniającą. Przeciwutleniacze oczyszczają organizm, usuwają szkodliwe wolne rodniki z komórek i opóźniają proces starzenia.
  • Orzechy laskowe zawierają składniki odżywcze poprawiające funkcjonowanie mózgu, wśród nich należy wymienić witaminę E, tiaminę i mangan, a także wspomniany wcześniej kwas foliowy.
  • Kalorie: 640 kcal / 100 g

Orzeszki ziemne

  • Niepozorne orzeszki ziemne królują jeżeli chodzi o zawartość białka! Mają ich w składzie aż 25 %!
  • Posiadają także wyjątkowo duża ilość witaminy B3, której niedobór może powodować pelagrę.
  • Orzeszki ziemne są także bogate w witaminę E i kwas foliowy, jednak nie są zalecane kobietą w ciąży, ponieważ często mogą wywoływać niechciane reakcje alergiczne.
  • W skład orzeszków ziemnych wchodzą także korzystne dla zdrowia flawonoidy, polifenole, przeciwutleniacze i aminokwasy.
  • Tłuszcz z orzeszków ziemnych składa się głównie ze zdrowych jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Kalorie: 567 kcal / 100 g

Migdały

  • Migdały mogą poszczycić się, że składają się w ponad 20 % z białka. Tym samym są pod tym względem na 2 miejscu wśród orzechów.
  • W 100 gramach zawierają także aż 270 mg magnezu, który chroni nasz organizm przed stresem i kontroluje poziom cukru we krwi. To aż 80 % naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek!
  • Migdały są także bogatym źródłem fosforu.
  • Na pierwsze miejsce spośród orzechów migdały wybiły się jeśli chodzi o zawartość witamin B2 i E. Witaminy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszej skóry, opóźniają proces starzenia i… zwiększają ochotę na seks! 🙂 Witamina E jest bardzo potrzebna naszemu organizmowi, a niezwykle rzadko ją spożywamy. Jest ona stosowana przy leczeniu nadciśnienia i chorób serca.
  • Tłuszcz w migdałach posiada wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
  • Spośród innych orzechów migdały posiadają najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych i mają najwyższą zawartość błonnika.
  • Migdały posiadają także więcej wapnia niż inne orzechy.
  • Kalorie: 579 kcal / 100 g

Orzechy nerkowca

  • Nerkowce mają niewiele mniej białka od migdałów, bo aż 18 %.
  • Wygrywają z innymi orzechami jeśli chodzi o zawartość magnezu, fosforu, cynku i żelaza.
  • W porównaniu z innymi orzechami nerkowiec posiada z kolei mało błonnika.
  • Nerkowcom nie brak jednak witamin! Zawierają dużą ilość witaminy E, K i B6.
  • W orzechach nerkowca znajduje się także selen i miedź, które również są niezbędne na zdrowego funkcjonowania organizmu.
  • Co mniej spotykane u orzechów, nerkowce posiadają duże ilości luteiny i zeaksantyny. Zapobiegają one uszkodzeniom plamki ocznej i pomagają odbijać promienie UV od oczu. W ten sposób nerkowiec może poprawić nam widzenie i zmniejszyć ryzyko uszkodzenia przez światło.
  • Kalorie: 553 kcal / 100 g

Pistacje

  • Podobnie jak migdały, pistacje zawierają 20% białka.
  • Dodatkowo migdały zawierają dużą ilość beta-karotenu, potasu i witaminy B1.
  • Pistacje są także bogate w witaminę B6, pomaga ona regulować poziom cukru we krwi i produkować hemoglobinę.
  • Duża zawartość przeciwutleniaczy zawartych w pistacjach obniża zły cholesterol i wytwarza aminokwasy, utrzymujące zdrowie naczyń krwionośnych.
  • Kalorie: 589 kcal / 100 g

Orzechy makadamia

  • Orzechy makadamia zawierają najwięcej kalorii z całej rodziny orzechów!
  • Makadamia mają wyjątkowo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu obniżają ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej.
  • Dodatkowo zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, żelazo, mangan, przeciwutleniacze, kwas oleinowy i omega-9.
  • Orzechy makadamia sprzyjają mineralizacji kości dzięki zawieranym minerałom: potas, wapń i magnez.
  • Kalorie: 718 kcal / 100 g

Orzechy pekan

  • Orzechy pekan są wyjątkowo kaloryczne, ponieważ zawierają aż 72 % tłuszczu.
  • Niestety zawierają także mało białka, ledwie 9 %.
  • Pekany zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak sporo także wielonienasyconych.
  • Orzechy te nie mają jednak samych wad! Są bogatym źródłem cynku.
  • Kalorie: 692 kcal / 100 g