Czy wiecie, że używając konkretnego rodzaju patelni lub garnka trzeba do nich dobrać odpowiednie przybory kuchenne. Poniżej krótka ściąga, do jakiego rodzaju naczyń możemy używać danych przyborów. Skorzystaj z tej instrukcji, a jeszcze zdołasz ocalić żywotność swoich naczyń.
Stalowe przybory kuchenne
Stalowe akcesoria kuchenne są niestety najbardziej agresywne dla naczyń i nie do wszystkiego się nadają. Sprawdzają się dobrze do kontaktu ze stalą, więc w garnkach i patelniach nierdzewnych można bez obaw mieszać przyborami stalowymi. Nie musisz obawiać się również w przypadku garnków i patelni z czystego żeliwa olejowanego. Upewnij się jednak, że to czyste żeliwo bez żadnych powłok.
Co ważne, stalowych przyborów nie można używać do naczyń z żadnymi powłokami. Nierdzewne akcesoria nie sprawdzą się więc do garnków non-stick, ceramicznych, teflonowych czy emaliowanych.
- Garnki stalowe
- Patelnie stalowe
- Garnki żeliwne
- Patelnie żeliwne
Silikonowe i nylonowe przybory kuchenne
Dobrej jakości silikonowe i nylonowe przybory kuchenne sprawdzą się do właściwie każdego rodzaju naczyń. Jest jednak pewne ale! Z silikonowymi przyborami warto uważać, jeżeli chodzi o bezpośredni kontakt z rozgrzaną patelnią. Możemy nimi natomiast bezpiecznie mieszać sos czy przewracać mięso. Z kolei w przypadku przyborów nylonowych czy innych tworzyw sztucznych istotną rolę gra jakość i giętkość. Twarde akcesoria nylonowe nie powinny być stosowane przy wrażliwych powłokach non-stick i teflonowych. Jeżeli jednak akcesoria z tworzywa sztucznego są giętkie i łagodnie zakończone, możemy używać ich bez obaw!
- Garnki stalowe
- Patelnie stalowe
- Garnki żeliwne
- Patelnie żeliwne
- Garnki ceramiczne
- Patelnie ceramiczne
- Garnki teflonowe
- Patelnie teflonowe
- Garnki non-stick
- Patelnie non-stick
- Garnki emaliowane
- Patelnie emaliowane
Drewniane przybory kuchenne
Akcesoria drewniane są najlepsze, ponieważ sprawdzą się zawsze, do wszystkich garnków i patelni! Niezawodne od wieków i wciąż na pierwszym miejscu, drewniane przybory kuchenne królują w kuchni nie bez powodu! Naczynia z powłokami robionymi laboratoryjnie są delikatniejsze od innych naczyń, szczególnie pod wpływem wysokiej temperatury stają się wrażliwsze. W efekcie tego, nawet najwyższej jakości patelnie i garnki z powłokami nieprzywierającymi mogą zostać uszkodzone przez niewłaściwe akcesoria kuchenne. Tego ryzyka nie ma na szczęście w przypadku drewnianych przyborów kuchennych!
- Garnki stalowe
- Patelnie stalowe
- Garnki żeliwne
- Patelnie żeliwne
- Garnki ceramiczne
- Patelnie ceramiczne
- Garnki teflonowe
- Patelnie teflonowe
- Garnki non-stick
- Patelnie non-stick
- Garnki emaliowane
- Patelnie emaliowane