Jesienią jest sezon na wiele owoców, o których pisaliśmy już tutaj (Jakie owoce jeść jesienią?), ale także na kilka pysznych warzyw! Jakie warzywa warto jeść jesienią i dlaczego?
A do zbierania sezonowych owoców i pielęgnowania drzew oraz krzewów, warto zaopatrzyć się w sekatory i nożyce Verdenia!
Papryka
Sezon na paprykę zaczyna się latem, ale trwa aż do końca listopada. Papryka posiada dużo odmian i jest niezwykle smaczna, a w dodatku ma liczne walory zdrowotne. Papryka obniża ciśnienie krwi, chroni przed chorobami układu krążenia i spowalnia proces starzenia się organizmu. Dodatkowo posiada witaminy: C, A i E oraz cenne flawonoidy.
Buraki
Jesienią przypada również sezon zbierania buraków, są wówczas szczególnie smaczne i świeże. Z buraków możemy przyrządzić pyszne, zapiekane warzywa i smaczne zupy oraz kremy. Buraki pomagają w walce z wirusami i mają właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo wzmacniają one układ krwionośny i łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.
Cukinia
Sezon na cukinie jest główne latem i wczesną jesienią, jednak cukinie w sklepach dostępne są cały rok. Cukinia to warzywo często niedoceniane a dobrze przyrządzone może być naprawdę smaczne i zdrowe! W składzie cukinii znajdziemy mnóstwo witamin: A, C i z grupy B. Dodatkowo posiada składniki mineralne: fosfor, żelazo, potas, sód, jod i wapń.